Poliisin ensimmäinen mopomiitti ylitti odotukset Kuopiossa: "Jos ongelmat saadaan edes puolittumaan, tämä kannattaa"

Lippumäen urheilualueella on ollut etenkin loppukesästä mopoilijoiden ja kevarikuskien aiheuttamia järjestyshäiriöitä. Itä-Suomen poliisi kutsui nuoret pelisääntökeskusteluun ja paikalle tuli satakunta nuorta.

Kotimaa
Poliisi on pysäyttänyt mopopojan.
Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen poliisi on tyytyväinen ensimmäisen järjestämänsä mopomiitin antiin. Poliisi järjesti viime perjantai-iltana Kuopion Lippumäessä pelisääntökeskustelun, johon se kutsui alueen mopoilijoita, kevarikuskeja sekä heidän vanhempiaan.

Paikalle tuli noin satakunta nuorta mikä yllätti poliisin positiivisesti. Mukana keskustelemassa oli myös muutamia lähialueen asukkaita sekä nuorten vanhempia.

– Somessa meille annettiin jossain vaiheessa ennen tapahtumaa ymmärtää, että sinne ei tule ketään. Siihen nähden määrä ylitti meidän odotukset. Se kertoo, että nuoriso haluaa keskustella ja toimia viranomaisten kanssa yhteistyössä, kiittelee ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Poliisin mukaan seuraavat viikonloput osoittavat, rauhoittuuko meno pysyvämmin Lippumäen urheilualueen ympäristössä. Asukkaat ovat kokeneet nuorten toiminnan etenkin loppukesästä erittäin häiritseväksi. Harmia on aiheuttanut muun muassa kuminpoltto ja äänekäs kaasuttelu öiseen aikaan.

– Hyvää vuoropuhelua siellä käytiin. Osa nuorista tuntui ymmärtävän asian ja lupasivat parantaa tapansa. Lisäksi siellä toivottiin muun muassa paikkaa, missä he saisivat keulia rauhassa. Positiiviset fiilikset tässä on, että tällainen tapa lähestyä saattaisi vaikka toimia, Pohjolainen sanoo.

Vastaavia mopomiittejä saatetaan järjestää tulevaisuudessa myös muualla Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella. Esimerkiksi Kuopiossa samantyyppisiä häiriöitä on ilmennyt muun muassa Päivärannassa.

– Jos palaute on sen tyyppistä, että näitä kannattaa järjestää, niin toki näitä ruvetaan käyttämään enemmänkin. Vaiva on kuitenkin aika pieni. Jos ongelmat saadaan edes puolittumaan, tämä kannattaa, Pohjolainen tiivistää.