Uusintapainokset Kalle Päätalon kirjoista myyvät "varsin maltillisesti"

Kustannusyhtiö Gummerus on alkanut julkaista suosittua Iijoki-sarjaa uudelleen niin sanotun Päätalo-ilmiön myötä. Kahta ensimmäistä osaa on myyty tähän mennessä hillityt 2 000 kappaletta.

kulttuuri
Kalle Päätalon teoksia.
Janne Ahjopalo / Yle

Koillismaan Taivalkoskella syntynyt kirjailija Kalle Päätalo (1919-2000) on uudessa nosteessa maassamme. Yksityiskohtaisen tarkasti arjesta ja suomalaisesta miehestä kirjoittava Päätalo on ollut ihailevaan sävyyn esillä muun muassa blogeissa.

– Nuorempi polvi ja naiset ovat löytäneet Päätalon, vahvistaa Gummeruksen kustannusjohtaja Anna Baijars.

Syksyllä 2014 uudelleenaloitetun Iijoki-sarjan kahta ensimmäistä osaa,Huonemiehen poikajaTammettu virta, on myyty tähän mennessä yhteensä noin 2 000 kappaletta. Mistään räjähtävästä määrästä ei siis ole kyse, vaikka Päätalo-buumista on puhuttu.

Iäkkäämmät lukijat ovat tainneet lukea kirjat useampaankin kertaan, kun muistavat niin paljon yksityiskohtia.

Kai Sormunen

– Liikkeellelähtö on ollut varsin maltillinen, myöntää Baijars.

Miljoonia myytyjä teoksia

Päätalon kokonaismyynti on huikaiseva. Vuoteen 1995 yltävät Gummeruksen tiedot Päätalon tuotannosta ja painosmääristä kertovat vakuuttavaa kieltään: liki 3,5 miljoonaa myytyä kirjaa.

Esimerkiksi Vaara-kirjastoissa Pohjois-Karjalassa Päätalon teosten lainaukset ovat murto-osa huippuvuosista. Innostusta kuitenkin on lainaajien keskuudessa: jotakin Päätalon romaaneista lukee jatkuvasti vähintään yksi pohjoiskarjalainen.

– Iäkkäämmät lukijat ovat tainneet lukea kirjat useampaankin kertaan, kun muistavat niin paljon yksityiskohtia. He myös muistavat missä kirjassa mitkäkin yksityiskohdat ovat, paljastaa Joensuun pääkirjaston informaatikko Kai Sormunen.