1. yle.fi
  2. Uutiset

Amatööriastronomien kaasupallo kipusi ennätyskorkeuteen – tuomisina tuntikaupalla videokuvaa 40 kilometristä

Pedersöreläisten amatööriastronomien kaasupallo nousi Suomen ennätyskorkeuteen, yli 40 kilometriin. Ennätyksen lisäksi yhdistys sai avaruudesta 9 tuntia videokuvaa.

Kotimaan uutiset
Kuvassa näkyy maapalloa kymmenien kilometrien  korkeudelta kuvattuna.
Pohjalaista maisemaa Vaasan rannikkoseudulta sisämaahan. Kuvan oikeassa alareunassa näkyy osa Lappajärveä.Katternö Sky Watchers

Pedersöreläisen porukan viimelauantainen ennätyshanke meni onnellisella tavalla mynkään. Kaasupallojen korkeusennätystä tavoittelemaan lähetetty pallo ylsi ”ainoastaan” 37 kilometriin.

Seuraava, kolmella kameralla varustettu pallo yllätti Katternö Sky Watchers-yhdistyksen nousemalla tarkalleen mitattuna 40 778 metriin. Laskelmien mukaan pallon piti nousta kuvaamaan noin 35 kilometriin.

Kuvassa joukko ihmisiä lähettää kaasupalloa avaruuteen. Pallo on jo nousussa.
Kolmella kameralla varustettu kaasupallo lähdössä avaruuteen. KatternöSkyWatchers

– Se on amatöörien Suomen ennätys. Voi olla, että se on myös sarjassaan maailman ennätys. Sen varmistaminen vie kuitenkin aikaa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Carl-Johan Källman. Hänen mukaansa on kuitenkin erittäin harvinaista saada kolme kameraa noihin korkeuksiin.

Ensimmäinen pallo lähetettiin viiden jälkeen aamulla.

– Tarkoitus oli että se olisi noussut yli 43 kilometriin mutta jostain syystä pallo räjähti jo 37 kilometrin kohdalla. Se laskeutui pellolle Jalsjärvellä pellolla

Toinen pallo lähti aamulla 09.00 maissa.

– Siinä oli kolme kameraa, jotka kuvasivat koko 4 tuntia kestävän matkan ylös ja alas. Se laskeutui metsään Ilmajoen ja Ylistaron välille.

Pallojen lennätys kesäinen harrastus

– Kaikki sai alkunsa kesästä. Talvisin me tutkimme tähtiä ja kiikaroimme avaruutta. Kesällä se puuha on turhaa. Muutama vuosi sitten innostuimme tähän pallotouhuun ja siitä se lähti, sanoo Källman.

Yhdistys ryhtyi selvittelemään, millaisia varusteita ja lupia kaasupallon lennättäminen avaruuteen tarvitsee. Ensimmäinen yritys pari vuotta sitten kaatui heikkolaatuisiin kameroihin, viime kesänä petti radio.

Nyt kaikki meni nappiin: kamerat, radio ja pallo. Meillä on nyt 9 tuntia videomateriaalia.

Pj. Carl-Johan Källman, Katternö Sky Watchers

– Nyt kaikki meni nappiin: kamerat, radio ja pallo. Meillä on nyt 9 tuntia videomateriaalia.

Källmanin mukaan taivaan tarkkailu ei ole kallista puuhaa.

– Kallista siitä tulee, jos palloa tai tavaroita ei löydy laskeutumisen jälkeen.

Katternö Sky Watchersien pallossa oli kolme kameraa, kappalehinta alun toista tuhatta. Maahanpaluussa tarvittava jäljitin maksaa noin 300 euroa ja pallo satasen.

– Loput osat löytyvät rauta- ja kangaskaupoista, sanoo Carl-Johan Källman.

Lue seuraavaksi