1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Alaston pergola saa ylleen vihreän palttoon syksyn myötä

Se näyttää vielä alastomalta, mutta ei aikaakaan, kun valkoinen väri vaihtuu vihreäksi. Lahden alatorin näyttäväksi keskipisteeksi nousee pergola, joka saa ylleen vielä sipulimaiset siivet ja tunnelmavalaistuksen.

Lahti
Lahden alatorin keskipisteeksi nousee näyttävä pergola.
Lahden alatorin keskipisteeksi nousee näyttävä pergola.Markku Lähdetluoma / Yle

Alatorin uutta ilmettä on suunniteltu pitkään ja hartaasti, rahaa säästämättä. Tämän vuoden osalta puhutaan noin 200 000 euron kuluerästä.

Satsauksen toivotaan kannattavan ja uudesta torista olevan iloa kaupunkilaisille vuosikymmeniksi eteenpäin, toivoo kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen.

– Tässä nyt tehdään pitkän aikavälin juttua. Kyllähän tämän pitäisi olla seuraavat 50 vuotta tässä kutakuinkin samassa muodossa, jollei mitään ihmeellistä tapahdu

– On haluttu panostaa siinä mielessä, että tämä on hyvin keskeinen paikka Lahdessa, kun tori on nyt saatu kuntoon. Tämä on sellainen keidas torin lisäksi, Neuvonen sanoo.

Tästä voi hörppiä vettä kun janottaa
Tästä voi hörppiä vettä kun janottaaMarkku Lähdetluoma / Yle

Alatorin keskipisteeksi tulee näyttävä pergola, joka ympäröidään kukkaistutuksilla ja köynnöksillä.

Suunnitelma pohjautuu turkulaisen Jan-Erik Andersonin kilpailutyöhön, mikä arvioitiin parhaaksi aiemmin järjestetyssä kutsukilpailussa.

Pimeänä aikana rakenteet toimivat myös valoteoksena, missä jokainen pylväs valaistaan ja kupolin keltainen liekki toimii lyhtynä.

Sippipuistosta toiminnalliseksi keskukseksi

Lahtelaisille alatori on ollut lähinnä sippipuisto, jonka huuruinen menneisyys halutaan nyt kääntää toiminnalliseksi tapaamispaikaksi.

Torille tulee lasten leikkipaikka ja aikuisille kuntoiluvälineitä. Tunnelmallinen ja juhlavalaistu pergola tulee toimimaan erilaisten tapahtumien keskipisteenä.

Alatorin valvontaa tehostetaan alkavan syksyn osalta poliisin toimesta. Myös nuorten työllistämiseksi kehitetty Inspis-toimintaryhmä tulee osallistumaan alatorin toimintaan ja samalla sen viihtyisyyden ylläpitoon.

Lapset saavat puistoon leikkialueen
Lapset saavat puistoon leikkialueenMarkku Lähdetluoma / Yle

– Kyllä tällä toimintojen monipuolisuudella tähdätään siihen, että täällä viihtyy eri-ikäisiä ihmisiä, Neuvonen mainitsee.

Metron liuskekivet käyttöön

Puiston aiemmilta vaiheilta jäänyttä materiaalia, liuske- ja mukulakiviä, käytetään pohjana mm. pergolan käytävissä.

– Olutravintola Metron muurissa oli vanhoja liuskekiviä, niitä käytetään pergolan keskiosan patsaan ympärillä ja samanlaista liusketta on hankittu myös lisää, Neuvonen sanoo.

– Kolme pergolan käytävää katetaan Marolankadun vanhoilla mukulakivillä, joilla katu oli aikoinaan päällystetty

Puistoon tulee myös monipuolista ja eri aikoina kukkivaa kasvillisuutta ja nurmialue, jolle talviaikana voidaan sijoittaa lumi- ja jääveistoksia.

Myös Alatorin vanhoista kalusteista käytetään aitaelementit ja penkit uudelleen maalattuina.

Lue seuraavaksi