Budjettileikkauksista vielä selvitään – tutkimusrahoituksen pieneneminen suurempi murhe Oulun yliopistolle

Yliopistojen budjettileikkaukset näyttäisivät tällä hetkellä nipistävän Oulun yliopistolta neljästä kuuteen miljoonaa euroa. Oulun yliopiston rehtorin mukaan summan kanssa vielä pärjätään, mutta suurempi huolenaihe on se, jäävätkö yliopistot kokonaan ilman Tekesin rahoitusta.

TEKES
Oulun yliopisto
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esitetään yhteensä 50 miljoonan euron vähennystä yliopistoilta. Lisäksi yliopistojen indeksikorotukset jäädytettäisiin.

Oulun yliopistossa ryhdyttiin tehostamaan toimintaa jo alkuvuodesta muun muassa organisaatio- ja toimintatapauudistuksilla, kertoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Uskon, että selviämme tästä kyllä.

Jouko Niinimäki

– Ehdimme jo varautua 6-12 miljoonan euron leikkauksiin. Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin siltä, että Oulun yliopiston osalta vähennys on neljästä kuuteen miljoonaa euroa, joten uskon, että selviämme tästä kyllä, sanoo Niinimäki.

Säästöistä huolimatta yliopiston koulutus- ja peruspalvelut pystytään säilyttämään ennallaan.

Henkilökunnalle Niinimäki sanoo toiminnan tehostamisen olevan kova paikka, mutta tällä kertaa se ei johda väen vähentämiseen. Viime vuonna käytyjen yt-neuvottelujen päätyttyä yliopistolta vähennettiin 122 työntekijää. Heistä puolet irtisanottiin.

Tekesin rahoituksen loppumisella iso vaikutus

Valtion perusrahoituksen supistumista enemmän Oulun yliopiston toimintaan vaikuttaisi Innovaatiorahoituskeskus Tekesin tutkimusrahoituksen loppuminen yliopistoilta kokonaan.

– Tekesin myöntämän rahoituksen lakkaaminen leikkaa Oulun yliopiston rahoitusta merkittävästi. Toivomme, että tilalle tulisi rahoitusta ministeriöiden kärkihankkeista, sillä jos Tekesiltä saatu raha lähtee pois, sen vaikutukset tutkimukseen voivat olla hyvinkin merkittäviä, Niinimäki kertoo.

Oulun yliopisto on saanut Tekesiltä vuosittain noin 20 miljoonaa euroa ja suurin osa siitä on kohdistunut tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaan sekä teknilliseen tiedekuntaan.

Jos Tekesiltä saatu raha lähtee pois, sen vaikutukset tutkimukseen voivat olla hyvinkin merkittäviä.

Jouko Niinimäki

– Emme kuitenkaan usko, että rahoitusta leikataan kerralla ja jospa myös kompensaatiota olisi tulossa. Toivotaan, että tutkimus ja tuotekehitys Suomessa ei lähde menemään alaspäin.

Niinimäki muistuttaa, että tutkimusrahoituksen vähenemisellä voi olla kauaskantoisia seurauksia.

– Mitä enemmän aikaa tutkijat joutuvat käyttämään rahoituksen hankkimiseen, sitä vähemmän heillä on aikaa itse tutkimustyöhön. Uudet innovaatiot syntyvät kuitenkin juuri tutkimuksen kautta ja ne luovat puolestaan uutta yritystoimintaa ja tuovat lisäarvoa vanhoille yrityksille.

– Jos tutkimuksesta leikataan, ei se ainakaan Suomen tilannetta parempaan suuntaan vie, Niinimäki toteaa.