1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ennätyskesä elokuvissa: "Ohjelmisto vaikuttaa kelejä enemmän"

Kesä-heinäkuun aikana elokuvissa kävi 70 prosenttia viime kesää enemmän. Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola muistuttaa, että kelien lisäksi ohjelmisto ja urheilukisat vaikuttavat määriin. Suomen Filmikamari ry:n Tero Koistinen povaa elokuvakävijoiden ennätysvuotta.

kulttuuri
Johannes Brotherus.
Johannes Brotherus Ollaan vapaita -elokuvassa.Annika Miettinen

Vaihtelevat kelit ja välivuosi penkkiurheilun merkkitapahtumista ovat hyödyttäneet elokuvateattereita. Kulunut elokuvakesä on ollut kävijämäärien suhteen poikkeuksellinen.

Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola tarkastelee kesän tilastoja mielissään.

– Tämän kesän kävijäluvut ovat aikalailla omaa luokkaansa. Puhutaan keskimäärin 70 prosentin lisäyksestä kävijämääriin kesä–heinäkuussa, Peltola toteaa.

Peltola kuitenkin muistuttaa, että vertailu viime kesään on hankalaa.

Tämän kesän kävijäluvut ovat aikalailla omaa luokkaansa.

Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola

– Oli jalkapallon MM-kisat ja helteitä. Pelkästään kisat vaikuttivat elokuvateollisuuteen merkittävästi. Hollywood ei julkaissut isoja elokuvia niiden vuoksi, Peltola kertoo.

Ohjelmistolla suurempi merkitys kuin keleillä

Kalle Peltola ei näe merkittävää linkkiä kolean kesän ja isojen kävijämäärien välillä. Se, mitä teattereissa pyörii, on Peltolan mukaan ratkaisevampi tekijä.

– Jos on satanut pitkään ja alkaa helle, se saattaa hetkellisesti vaikuttaa kävijämääriin, mutta jos hellettä jatkuu, tilanne tasaantuu. Pitkällä aikavälillä ohjelmistolla on suurempi merkitys.

Elokuvateattereiden markkinavuosi on Peltolan mukaan melko tasainen. Heinäkuusta on kuitenkin tullut viime vuosina sesonkikuukausi.

Uskomme, että vuoden loppuun mennessä elokuvissa on käynyt 8,5 miljoonaa katsojaa.

Suomen filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen

Hollywood ja kotimainen elokuvateollisuus ovat tehneet vuosikausia töitä sen eteen, että kesäloma-aikaan julkaistaan isoja leffoja. Siinä on onnistuttu, Peltola kertoo.

Odotettavissa ennätysvuosi

Suomen filmikamari ry:n toimitusjohtajan Tero Koistisen mukaan odotukset ovat korkealla koko vuoden kävijämäärien suhteen. Kuluva ennätyskesä on näillä näkymin osa ennätysvuotta.

– Uskomme, että vuoden loppuun mennessä elokuvissa on käynyt 8,5 miljoonaa katsojaa. Edellinen ennätys, 8,4 miljoonaa on vuodelta 2012. Hyvältä näyttää jo nyt. Viime vuotta ollaan Suomessa jo nyt jopa 13 prosenttia edellä, Koistinen iloitsee.

Lue seuraavaksi