Ratsastusonnettomuudet harvinaisia – aina turvavarusteetkaan eivät pelasta

Ratsastajien määrä on enemmän kuin tuplaantunut parissakymmenessä vuodessa. Onnettomuuksien määrä ei ole kuitenkaan kasvanut samaa tahtia. Turvavarusteiden käyttö on yleistynyt, ja Suomen Ratsastajainliitto analysoi kaikki vakavat onnettomuudet.

Kotimaa
Hakalan talli Tuusulassa.
Venla Lindström / Yle

Lahdessa kuultiin maanantaina suru-uutinen, kun nuori tyttö putosi hevosen selästä ja kuoli.

Suomessa kuolemaan johtaneita ratsastusonnettomuuksia tapahtuu vuodessa yhdestä kahteen.

Vaikka harrastajakunta on enemmän kuin tuplaantunut 1990-luvun lopulta, onnettomuuksien määrä ei ole kasvanut samaa tahtia.

– 15 vuoden aikana tapauksia on ollut suunnilleen yksi vuodessa. Onnettomuuksista ei voi vetää punaista lankaa, että ne sattuisivat tietynlaisissa tilanteissa. Onnettomuus voi sattua melkein missä olosuhteissa tahansa, jos on huonoa onnea, sanoo Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.

"Onnettomuus voi kohdata kenet tahansa"

2000-luvun alussa auton ja hevosen välisiä onnettomuuksia oli liki yksi vuodessa, mutta viime aikoina niiltä on vältytty.

– Ei voi myöskään vetää mitään johtopäätöstä, että näitä sattuisi lähinnä nuorille tai vanhoille ihmisille, vaan tällainen onnettomuus voi kohdata kenet tahansa, Sundwall korostaa.

Hänen mukaansa vakavia, kuolemaan johtaneita ratsastusonnettomuuksia sattuu harvoin järjestetyissä tapahtumissa.

– Aika harvoin onnettomuuksia tapahtuu järjestäytyneissä olosuhteissa kuten ratsastuskouluissa, kilpailuissa tai vaelluksilla, joissa liikutaan ryhmissä.

Turvavarusteiden käyttö yleistynyt

Vaikka kaikkia onnettomuuksia ei voida ennalta ehkäistä, Ratsastajainliitto ohjeistaa jäseniään ennalta ehkäisevään toimintaan. Lisäksi kaikki vakavat onnettomuudet analysoidaan ja käydään läpi.

Kun jotain yllättävää tapahtuu, hevonen lähtee pakoon sillä ajatuksella, että pusikossa on leijona tai tiikeri.

Fred Sundwall

– Ensiarvoisen tärkeää on, ettei mennä maastoon yksin ja että hevoset ovat tottuneet liikkumaan maastossa. Hevonen on saalis- ja pakoeläin, joten eläin saattaa säikähtää mitä tahansa. Kun jotain yllättävää tapahtuu, hevonen lähtee pakoon sillä ajatuksella, että pusikossa on leijona tai tiikeri.

Yleensä ratsastajilla on tarvittavat turvavarusteet, mutta aina nekään eivät auta.

– Turvakypärä on varmaan kaikilla ja myös turvaliivit ovat yleistyneet. Mutta kun kyse on isosta hevosesta, ihminen tippuu aika korkealta. Ja jos hevonen säikähtää, se toimii katapulttina, Sundwall kuvailee.