Supikoiran tehometsästys alkoi Keski-Lapissa

Riistakeskus selvittää, kuinka paljon Keski-Lapissa on supikoiria. Selvityksen aikana kaikki havaitut supikoirat lopetetaan. Supikoirat on vieraslaji Lapissa ja koko Suomessa. Se aiheuttaa luonnossa tuhoa esimerkiksi syömällä lintujen munat.

luonto
Supikoirat riistakamerassa
Riistakamera on tehokas väline havainnoida supikoira. Mikko Alhainen / Riistakeskus

Suomen riistakeskus selvittää syksyn aikana, kuinka paljon supikoiria Keski-Lapissa elää. Supikoirat eivät kuulu Suomen luontoon. Ne tuhoavat lintujen pesät ja ovat vaaraksi esimerkiksi sammakkoeläimille. Tämän vuoksi jokainen havaittu yksilö lopetetaan.

Tämän syksyn supikoirametsästyksen takana on Pohjoismainen hanke, jossa ovat mukana Suomi, Ruotsi ja Norja. Yhteisellä ponnistuksella pyritään estämään supikoiran leviäminen erityisesti Norjan rannikolle.

– Muista maista saatavalla rahoituksella Suomeen on hankittu GPS-paikannusvälineitä ja palkattu kaksi kenttätyöntekijää Lappiin, erikoissuunnittelija Mikko Alhainen Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Juudakset metsästyksen apuna

Suomen riistakeskus toivoo, että paikalliset metsästäjät lähtevät mukaan harventamaan supikoirakantaa. Lappi on laaja alue, joten kaksi kenttätyöntekijää eivät voi löytää kaikkia supikoiria.

– Kaikki havainnot supikoirista Lapin alueella ovat erittäin tervetulleita. Niistä voi ilmoittaa Suomen riistakeskukseen, Keski-Lapin alueen kenttätyöntekijä Jussi Juntti sanoo.

Supikoiranmetsästyksessä käytetään runsaasti erilaisia välineitä. Niiden liikkeitä tarkkaillaan riistakameroilla. Loukku on helppo tapa pyydystää supikoira. Suomen riistakeskus tarjoaa metsästäjille kanu-loukkutarvikkeet.

– Voihan pyynnin ottaa ihan kevyesti. Ottaa loukun taikka kaksi ja hoitaa niitä. Panos se on pienikin panos, Juntti kertoo.

Supikoirat myös itse auttavat metsästäjiään. Lapin metsissä juoksee supikoiria, joilla on kaulassaan GPS-paikantimella varustettu panka. Juudaksiksi nimetyt eläimet paljastavat liikkeillään, missä muut supikoirat liikkuvat.

– Supikoira ei halua olla yksin. Se hakeutuu kumppanin seuraan. GPS päivittää eläimen liikkeet pari kertaa päivässä. Jos eläin jää paikalleen, se on löytänyt kumppanin ja tekee reviiriä, Juntti kertoo.