Puhetapasi voi paljastaa ikäsi, asemasi ja kotipaikkasi

Luulitko puhuvasti niin tavallisesti kuin vain voi? Todellisuudessa toisten korvaan puheesi vivahteet voivat kertoa sinusta muun muassa ikäsi, asemasi ja kotipaikkasi.

tiede
Itsekseen puhuja.
Janne Ahjopalo / Yle

Turkulaisten puhe on hakkaavaa, länsihämäläisen laulavaa. Nuoren naisen voi tunnistaa nousevasta sävelkulusta eli intonaatiosta, pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan nopeasta puheesta.

Puheen sävelkulusta, painosta ja kestosta voi saada vihjeitä puhujasta: kotipaikasta, iästä ja jopa sosiaalisesta asemasta.

Puhuja ei kuitenkaan välttämättä tiedä, miltä hänen puheensa kuulostaa, sanoo yliopistonlehtori Tommi Kurki Turun yliopistosta.

– Monella nykypuhujalla on illuusio, että hän puhuu "aivan tavallisesti". Yllätys yllätys, kun tapaa eri puolilta tulevia ihmisiä, kaikki kuvittelevat puhuvansa "tavallisesti", mutta toisten puhe kuulostaa aivan erilaiselta.

Helsinkiläisyyttä sekä arvostetaan että karsastetaan

Kurki sanoo, että esimerkiksi länsihämäläisen puheen laulavuus syntyy "vuoristoratamaisuudesta".

– Se tarkoittaa, että sävelkulku nousee vuoristoratamaisesti hyvin korkealle ja kun puhejakso loppuu, tulee hyvin jyrkkä pudotus.

Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Tommi Nieminen ja Turun yliopiston yliopistonlehtori Tommi Kurki.
Raumalaislähtöinen yliopistonlehtori Tommi Kurki (oik.) ja nokialaislähtöinen yliopistonlehtori Tommi Nieminen antavat pienen näytteen siitä, miten puhetavat vaihtelevat eri puolilla maata. Videolla he mainostavat tutkimussivuaan omalle kotialueelleen tyypillisellä puhetavalla. Toimittajana on Anna Leppävuori.

– Usein puhutaan myös siitä, että eteläpohjalaiset ovat pontevia. Ehkä se vaikutelma syntyy siitä, miten pohjalaiset puhuvat, siellä ei vuoristoratamaista kiipeilyä ole.

Perinteisesti itäsuomalaisille yleiset puhetavat ovat olleet vähemmän arvostettuja kuin muut puhetavat, kertoo yliopistonlehtori Tommi Nieminen Itä-Suomen yliopistosta. Suhtautuminen helsinkiläiseen puhetapaan sen sijaan on ristiriitainen: toisaalta sitä karsastetaan, toisaalta sitä arvostetaan.

Helsinkiläinen ja hämäläinen puhetapa mielletään usein kuitenkin melko neutraaleiksi. Syynä voi olla se, että valtakunnalliset televisiokanavat ovat sijoittuneet Tampereelle ja Helsinkiin, joten ihmiset ovat tottuneet kuulemaan niiden alueiden puhetta.

Jos TV2 olisi sijoittunut Tampereen sijasta Turkuun, turkulaisten puhe voisi kuulostaa neutraalilta eikä siitä tehtäisi vitsejä kuten nykyään, Kurki arvelee.

Toisen taustan arvailu tulee luonnostaan

Yllätys yllätys, kun tapaa eri puolilta tulevia ihmisiä, kaikki kuvittelevat puhuvansa "tavallisesti", mutta toisten puhe kuulostaa aivan erilaiselta.

Tommi Kurki

Nykykielessä alueelliset erot vaikuttavat kuitenkin olevan pienempiä kuin vielä vuosikymmeniä sitten.

Oman puheensa sävelkulkuun, painoon ja kestoon ei voi juuri vaikuttaa. Se tulee kaikilta luonnostaan ja ihmiset puhuvat eri tavoin eri tilanteissa. Ihmiset myös analysoivat huomaamattaan toistensa puhetta.

Suomessa pyritään nyt selvittämään, miten suomea puhutaan eri puolilla maata. Kurjen ja Niemisen tutkimuksessa ihmisiä on pyydetty puhumaan itselleen luontaisella tavalla verkossa äänitettävällä nauhoitteella.