Pommi räjähti Bangkokin keskustassa – ainakin 12 kuollut

Uutistoimisto AP:n mukaan loukkaantuneiden joukossa on joitakin ulkomaalaisia. Paikalla oleva suomalaistoimittaja kuvailee tilannetta kaoottiseksi.

Ulkomaat
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa  Chidlomin alueella Bangkokissa
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Chidlomin alueella Bangkokissa maanantaina.Ritchie B. Tongo / EPA
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa  Chidlomin alueella Bangkokissa.
Poliisin mukaan räjähdyksen aiheutti moottoripyöräpommi.

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa ainakin 12 ihmistä on kuollut pommi-iskussa, kertovat uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Thaimaan puolustusministerin Prawit Wongsuwonin mukaan pommi oli sijoitettu kaupungin keskustassa sijaitsevan Erawanin pyhäkön alueelle, kertoo sanomalehti Bangkok Post (siirryt toiseen palveluun)viestipalvelu Twitterissä.

Tunnettu pyhäkkö on sekä turistien että thaimaalaisten suosiossa ja sen lähistöllä sijaitsee korkeatasoisia hotelleja ja ostoskeskuksia.

– Se oli TNT-pommi... Tekijöiden tähtäimessä olivat turistit, tavoitteena oli vahingoittaa taloutta ja turismia, Wongsuwon sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

AFP:n mukaan aluetta tarkistetaan toisen pommin varalta. Aiemmin Thaimaan kansallisten poliisivoimien varapäällikkö Aek Angsananond sanoi Reutersille, että räjähdyksen aiheutti moottoripyöräpommi.

Iskun lopullinen uhriluku ei ole vielä tiedossa. Poliisi ja pelastustyöntekijä kertovat Reutersille, että kuolleita on ainakin 12. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisipäällikkö sanoo, että kuolleita on kymmenen.

Uutistoimisto AP:n mukaan loukkaantuneiden joukossa on joitakin ulkomaalaisia.

Räjähdyspaikan lähellä Rajprasongin risteyksessä on viime vuosina järjestetty useita poliittisia mielenosoituksia.

"Tilanne on hyvin kaoottinen"

Paikalla Bangkokissa oleva toimittaja Maria Palo kuvailee tilannetta kaoottiseksi.

– Tilanne on hyvin kaoottinen, koko alue on suljettu. Tapahtumapaikka on turisteille hyvin tuttu temppeli ja uhrien joukossa on ilmeisesti myös länsimaalaisia, hän kertoi Ylen radiouutisille.

– Räjähdys sattui iltaruuhkan aikaan ja ihmiset olivat palaamassa kotiin työpaikoiltaan. Ihmiset ovat kauhistuneita ja järkyttyneitä ja pelkäävät, että taistelut alkavat taas. Sotilasvallankaappauksen jälkeen on ollut rauhallista, mutta nyt ihmiset pelkäävät, että taistelut alkavat taas.

Myös Palon mukaan aluetta tarkastetaan toisten pommien varalta.

– Räjähdyspaikalla on lähinnä sotilaita, ei niinkään paljon poliiseja. Parhaillaan pommikoirat tarkastavat kaikkia lähistön autoja, Palo sanoi.

Bangkokin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Kukaan ei ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi

Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ottanut vastuuta pommi-iskusta.

Pommi-iskut ovat harvinaisia Bangkokissa, mutta autopommeja on käytetty Thaimaan eteläosissa, missä muslimiseparatistit ovat kapinoineet hallitusta vastaan useiden vuosien ajan.

Edelliset merkittävät pommi-iskut Bangkokissa tapahtuivat uudenvuodenaattona 2006. Tuolloin kolme ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui eri puolilla kaupunkia tapahtuneissa iskuissa.

Tämän vuoden maaliskuussa pääkaupungissa pidätettiin muutamia ihmisiä epäiltynä käsikranaattihyökkäyksestä. Kukaan ei loukkaantunut oikeustaloa päin heitetystä kranaatista.

Thaimaata on hallinnut sotilasjuntta viime vuoden toukokuusta lähtien. Tuolloin armeija kaappasi vallan kuukausia kestäneiden levottomuuksien jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP