Aurinkoenergia talteen alumiinitölkeillä

Kemissä auringon ja puun yhdistelmällä on saatu korvattua omakotitalon öljylämmitys. Kaupungista löytyy myös muutamalla kympillä tyhjistä tölkeistä rakennettu lämmönkeräin.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Pohjois-Suomessakin aurinkoenergiaa voi hyödyntää monin tavoin. Jos ajatellaan sähköntuotantoa, aurinkopaneelit ovat hyvä ratkaisu ainakin silloin, kun valtakunnan sähköverkko on kaukana. Erityisesti aurinkopaneeleja asennetaankin kesämökeille.

Omakotitaloissa aurinkoa ei kannata käyttää sähköntuotannossa, koska investointi tulee hyötyyn nähden liian kalliksi.

Auringon energiaa voi kuitenkin hyödyntää myös muuten.

Öljy korvattu auringolla ja puulla

Kemiläinen Erno Heikkinen on pystynyt korvaamaan öljyn käytön auringolla ja puulla. Hänellä on ollut jo kolmen vuoden ajan käytössä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jossa vesi lämmitetään aurinkokeräimillä ja vesitakalla.

– Ehkä siinä vetäistiin Pelle Pelottoman hattu päähän ja alettiin katsomaan tuota hommaa. Reissuilla on tullut nähtyä aika paljon aurinkokeräyspuolta ja Euroopassa vesitakka tai vesipuuhella on aika yleinen järjestelmä, Heikkinen kertoo.

Heikkinen on rakentanut järjestelmänsä pitkälti itse.

– Kyllähän siinä putkimiesten pitää käydä. Mutta kyllä siinä pystyy aika pitkälti tekemään itse.

Lämmityskulut pienentyneet

Heikkisen systeemi tuo myös säästöjä vuotuisiin lämmityskuluihin.

– Öljyä meni vuodessa 1 700 litraa ja nyt ei mene ollenkaan. Kyllähän siinä jonkin verran säästää. Kolmen vuoden takaisesta hinnat ovat tulleet aika lailla alas. Tänä päivänä vastaavan systeemin saisi noin 5 000 eurolla.

Puita Heikkisellä kuluu talven aikana 5 - 7 kuutiota.

– Pari pesällistä kun polttelee, niin vesi on 50 - 60 -asteista. Takan teho on 26 kW, sillä kyllä pärjää.

Aurinkoenergiaan pääsee kiinni jo kymmenillä euroilla

Heikkisen systeemi on maksanut tuhansia euroja, mutta aurinkoa voi hyödyntää lähes nollabudjetillakin. Niin ikään kemiläinen Ilkka Häkkinen on rakentanut autotallinsa seinälle aurinkokeräimen tyhjistä mustaksi maalatuista juomatölkeistä.

– Tämä toimii niin, että mustat tölkit lämpenevät auringonpaisteessa. Koska ne ovat eristetyssä tilassa, niin lämpö ei pääse pois vaan menee kanavistoa pitkin sisälle. Tölkit on liimattu yhteen ja niiden ylä- ja alapäähän on porattu reiät, Häkkinen kertoo.

Häkkinen avittaa kiertoa tietokoneen puhaltimella. Ei voi sanoa, että systeemi olisi tullut kalliiksi.

– Yksi tölkki on 15 senttiä. Tietokoneen puhallin maksaa uutena 10 euroa, käytettynä sen saa varmaan eurolla. Sitten siinä on muutama lauta, styroxin pala ja peltiputkea. Ja liimaa on mennyt ehkä 5 - 10 euron edestä.

Kesämökillä automatisoitu versio

Häkkisen autotallia lämmittävä keräin oli prototyyppi hänen kesämökkinsä keräimelle.

– Mökillä on periaatteessa ihan samanlainen keräin, mutta se on täysin automaattinen. Termostaatti ohjaa puhallinta, joka saa sää sähkön aurinkopaneelista.

Häkkisen motiivina oli saada ratkaisu kesämökkiin keväällä kertyvän kosteuden poistamiseksi.

– Mökillä on ongelmana lämmitys ja ilmanvaihto varsinkin keväällä, kun ulkona lämpenee, mutta sisällä on viileää. Varsinkin se kosteudenpoisto oli se idea alunperin.

Neljättä sataa tölkkiä mennyt

Häkkinen laskee, että autotallin keräimessä on noin 140 tölkkiä ja kesämökillä tölkkejä on lähemmäs 200.

– Tölkkejä on saatu kavereilta ja muilta. Jotkut ovat vähän irvistelleet ja naureskelleet, että on kova homma tehdä sulle näitä tölkkejä, kun pitää juoda tuota juomaa, Häkkinen kertoo.