Liikkuvan poliisin kadonneet Porschet nähnyt autovalokuvaaja – ”Sahattu keskeltä poikki ja nostettu pystyyn”

Liikkuvan poliisin vuonna 1961 lahjaksi saamaa kaksi Porsche 356 -autoa on todennäköisesti romutettu. Autobongari Heikki Vainikainen sanoo nähneensä kaksi valkoista Porschea poikkisahattuna Helsingin Herttoniemen VW-Auton pihassa joko vuonna 1966 tai vuotta myöhemmin.

Kotimaa
Kuva Mobilisti-lehden poliisiautokuva-arkistosta.
Kuva Mobilisti-lehden poliisiautokuva-arkistosta. Wihuri-yhtymä lahjoitti Liikkuvalle poliisille kaksi Porschea 19.5.1961. Kuva on otettu samasta paikasta, jossa ne nähtiin poikkisahattuna viisi tai kuusi vuotta myöhemmin.Mobilisti-lehden arkistot

68-vuotiaan Heikki Vainikaisen havainto on toistaiseksi viimeinen elonmerkki Liikkuvan poliisin kahdesta Porsche 356 -autosta. Näky on jäänyt valokuva-alan yrittäjälle ja autokuvaajalle selvästi mieleen.

– Siinä ne seisoivat Herttoniemen pihalla pitkään nokka ja perä pystyssä. Ne oli sahattu keskeltä poikki ja nostettu pystyyn. Auto näkyivät aivan hyvin tielle siitä autotalon itäpäädystä.

Vainikainen oli saanut ajokortin vuonna 1965. Hän ajeli jatkuvasti joko Vespallaan ja Kuplavolkkarillaan Helsingin Herttoniemessä ja Konalassa autoja bongaamassa. Siellä näkyivät uusimmat ja ihmeellisimmät autot. Tähän päivään mennessä otettuna on lähes 60 000 autovalokuvaa. 70-luvulla hän kuvasi myös autolehdille.

– Se Vespa on tallella ja 66-mallin Kupla on tallella eli välineet ovat tallessa, mutta kuvaa noista Porscheista ei ole.

Liikkuva poliisi sai Wihuri-yhtymältä 1961 lahjaksi kaksi Porschea, joiden lopullinen kohtalo on askarruttanut myös Ylen lukijoita. Heikki Vainikainen ei tarkasti muista, milloin hän poikkisahatut autot Herttoniemen autoliikkeen pihassa näki. Kesäkeli silloin kuitenkin oli, joten on mahdollista, että kyseessä olisi vuosi 1967.

Se tiedetään, että molemmat Porschet on poistettu rekisteristä marraskuussa 1966. Nyt 68-vuotiasta yrittäjää hiukan harmittaa, että juuri tuo tapaus jäi kuvaamatta.

– En tietenkään voi olla aivan varma, että ne valkoiset Porschet olisivat olleet ne poliisiautot, mutta kuka yksityinen olisi antanut sahata Porscheja kahtia, Vainikainen kysyy.

Useassa Ylen lukijoiden sähköpostissa kerrottiin, että yksityishenkilöt olisivat halunneet tuolloin ostaa poliisin vanhat Porschet. Samalla epäiltiin, että kauppoja ei autoverosyistä syntynyt.