Storgårds: Lapin kamariorkesterin maailmanmaine on syntynyt kovalla työllä

Yksi maailmalla tunnetuista suomalaisista huippuorkestereista on Lapin kamariorkesteri. Se on niin kovassa maineessa, että kansainvälisillä huippufestivaaleilla sen konsertit ovat loppuunmyytyjä ja kysyntää olisi enemmän kuin mihin aika riittää

kulttuuri
Kapellimestari John Storgårds on toiminut Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana jo kaksikymmentä vuotta.
Kapellimestari John Storgårds on toiminut Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana jo kaksikymmentä vuotta.Yle

Lapin kamariorkesteri, jonka pääpaikka on Rovaniemi, on kysyttyä tavaraa maailmalla. Sen kansainväliset esiintymiset ja palkintoja keränneet levytykset ovat luoneet orkesterille kovan maineen.

– Salaisuutena on kova työ. Kaikki lähtee siitä, että orkesteri on kehittynyt, ja on jaksanut ja halunnut tehdä yhä haastavampia juttuja. Sitä myöten on itseluottamus ja itsetunto kaikessa tekemisessä kasvanut, orkesterin taiteellinen johtaja kapellimestari John Storgårds sanoo.

– Siitä se lähtee – että selvittää yhä haasteellisempia tilanteita. Semmoisia kansainvälisiä esiintymisiä, mitä on ollut tässä viime vuosina, niin minulle kaikkein hienoin juttu niissä on ollut nähdä että orkesteri on ollut niihin valmis, että pystyään parhaimpaamme kun on tällaiset isot tilanteet päällä, kuten esimerkiksi Lontoon Proms-konsertti vuosi sitten.

Talousraami on kovin ahdas

Lapin kamariorkesterilla on useita eri levy-yhtiöitä, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Levyt ovat saaneet palkintoja ja merkittäviä palkintoehdokkuuksia, esimerkiksi Vagn Holmboen Kamarisinfoniat –levy on saanut loistavat arvostelut ympäri maailmaa ja oli Gramophone Award 2013 ehdokkaana.

– Se kansainvälistää tätä orkesteria huimasti myös ja kasvattaa kysyntää. On sitten toinen asia katsoa mihin me pystytään taloudellisissa raameissa, mutta kysyntää on kasvavassa määrin kaikenlaiseen, jo kaksikymmentä vuotta lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana toiminut John Storgårds.

Kotipesässä soi Sibeliusta, oopperaa ja kantaesityksiä

Konserttikausi pyörähtää käyntiin Kamariorkesterin kotipesässä Korundissa torstaina oopperakonsertilla. Luvassa on Telemannin koominen ooppera Pimpinone ja lisäksi kaksi Carl Nielsenin puhallinkvintettoa.

Sibeliuksen 150 –vuotisjuhlavuoden kunniaksi marraskuussa on Sibelius-konsertti, jossa kuullaan muun muassa ensimmäistä kertaa jousiorkesterille sovitettuna Sibeliuksen pianolle ja viululle alun perin säveltämää tanssia. Sovitukset ovat Jaakko Kuusiston ja solistina on Pekka Kuusisto.

Syksyn ohjelmassa on kaksi maailman kantaesitystä, rovaniemeläisen Ville Raasakan Konsertto pianolle, esineille ja kamariorkesterille, jossa solistina on Emil Holmström kapellimestari Dalia Stasevskajan johtamana.

Toinen on Kalevi Ahon Konsertto sopraanosaksofonille ja kamariorkesterille. Solistina on legendaariseksi sanottu Anders Paulsson. Orkesteri myös levyttää Ahon konserton konsertin jälkeen.

Muita syksyn vierailijoita ovat klarinetisti Kari Kriikku, sellisti Marko Ylönen ja kitaristi Timo Korhonen.

Syksyn maakuntakonsertit pidetään Sallassa, Kittilän Levillä, Sodankylän Kakslauttasessa ja Kemijärvellä.