1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aivokalvontulehdusta maailman suurimmalla partioleirillä – suomalaisosallistujia kehotetaan tarkkailemaan itseään

Partioleirille Japanin Yamaguchissa osallistui noin 1000 suomalaista partiolaista. Aivokalvontulehdukseen leirin jälkeen on sairastunut ainakin skotlantilaisia sekä mahdollisesti myös ruotsalaisia partiolaisia.

Suomen joukkueen partiolaiset vierailivat Fuji-vuorella heinäkuussa. Maailman suurin partioleiri kokosi yli 33 000 partiolaista Japanin Yamaguchiin. Kuva: Mikko Roininen

Japanin Jamboreelle osallistuneita suomalaispartiolaisia varoitetaan aivokalvontulehduksen riskistä. Suomen partiolaisten jamboreesivulla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun) kahden skotlantilaisen osallistujan sairastuneen bakteerin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan myös kolme ruotsalaista partiolaista on mahdollisesti sairastunut. Ruotsin terveysviranomaiset ovat kehottaneet maan kaikkia 1900:aa leirille osallistunutta ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Suomen jamboreejoukkueen lääkäri Jari Autin tietoon ei oirelevia tai sairastuneita suomalaisia ole tullut. Aivokalvontulehduksen eli meningniitin tartuntariskin kerrotaan olevan pieni, mutta suomalaisia osallistujia kehotetaan tarkkailemaan itseään oireiden varalta.

Sairauden oireina ovat tyypillisesti korkea kuume, päänsärky ja tajunnan häiriöt. Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on vakava, jopa kuolemaan johtava tauti.

Japanin partiojamboreelle osallistui yli 30 000 partiolaista 147 eri maasta.