Taidekauppa hiipui: pensseliin tartutaan itse

Heikentynyt taloustilanne heijastuu myös taidemarkkinoille. Porin taidekeskuksen liikeharjoittaja Aarto Tommilan mukaan maalaustarvikkeita myydään aiempaa enemmän ja maalausharrastuksesta ovat kiinnostuneet myös nuoret.

kulttuuri
Akryllivärimaalaamista ulkona.
Hulya Adiyaman harjoitteli Raatihuoneenpuistossa akryllivärimaalaamista.Carolus Manninen / YLE

Talouden kurimus näkyy ongelmina myös taidemarkkinoilla. Ihmisten varovaisuus sijoittamisen suhteen on haitannut myös Porin taidekeskuksen toimintaa.

Liikkeenharjoittaja Aarto Tommilan mukaan vuoden 2008 jälkeen on ollut selvästi hiljaisempaa. Taidemarkkinat ovat kokeneet saman kohtalon kuin osakemarkkinat.

– Maan taloustilanne vaikuttaa taiteeseen. Kuluttajilla ei ole ylimääräistä ja taidetta ei pidetä sijoituksellisesti varmana kohteena.

34 vuotta taidekauppaa pyörittänyt Tommila on nähnyt kaksi lamaa yrittäjänä. Hänen mukaansa 90-luvulla taloustilanne ei vaikuttanut taiteen arvoon mitenkään.

– Vaikutukset ovat olleet nyt rajuja. Kauppaa ei käydä ja hinnat ovat pudonneet. Valtiovaltakin on vaikuttanut siihen, miten ihmiset sijoittavat varovaisemmin taiteeseen, Tommila arvioi.

Tee-se-itse-taide nousussa

Maalaustarvikkeiden myynti on kuitenkin lisääntynyt selvästi taidekeskuksessa. Rohkea johtopäätös: taiteeseen ei ole varaa, joten sitä tehdään mieluummin itse.

– Niinkin voidaan sanoa. Nykyään maalataan paljon enemmän kuin ennen, Aarto Tommila toteaa.

Tommilan mukaan etenkin nuoriso on kiinnostunut maalaustaiteen harrastuksessa.

– He tekevät useimmiten sisustustaidetta omiin tarkoituksiinsa. Pääasiassa abstrakteja, värikkäitä töitä. Kun he perehtyvät enemmän taiteeseen, jotkut päättävät myös ostaa toisten taiteilijoiden töitä kotiinsa.

Netti taidegalleriana

Porin taidekoulun piirrustuksen ja maalauksen kurssin opiskelijat hahmottelivat Porin Raatihuoneenpuistossa akrylliväreillä maisemia ja muotokuvia akryllipaperille.

Vuosia maalaamista harrastanut 17-vuotias Ida-Sofia Väkiparta kiinnostui maalaamisesta isosiskonsa innoittamana. Hän lähti kurssille oppimaan realistisen maalaustaiteen mittasuhteita ja piirteitä.

– Pyrin maalaamaan realistisia töitä referenssimallien mukaan. Lähinnä ihmisiä ja maisemia. Taito on kiva ja rentouttava ja tässä voi tulla jatkuvasti paremmaksi.

Kuvataideluokalla opiskelleen Väkiparran kavereista suurin osa harrastaa maalaamista.

– Eniten olen kuitenkin tutustunut harrastajiin netissä. Sinne myös lataan maalaamiani töitä, Väkiparta kertoo.