Hyppää sisältöön

Tutkijajoukko kehittää unipeliä - tavoitteena lopettaa nuorten yökukkumiset

Unitutkijoiden joukko tavoittelee vuoden kuluttua valmistuvalla unipelillään loppua nuorten yökukkumiselle ja väärään aikaan nukkumiselle. Huippuosaajien joukko osallistuu unipelillään Helsinki Challenge tiedekilpailuun.

Unitutkija Anu-Katriina Pesonen on mukana kehittämässä unipeliä nuorten auttamiseksi. Kuva: Yle

Jopa 15 prosentilla nuorista on vakavia ongelmia vuorokausirytmin säätelyssä. He kukkuvat yöt ja ovat aamulla kaikkea muuta kuin virkeitä ja oppimiskykyisiä.

– Monet pelaavat, toiset treenaavat eivätkä saa nukuttua. On myös ryhmä nuoria, jotka katastrofoivat kaiken. He haluaisivat nukkua mutta eivät siihen kykene, koska he ahdistuvat seuraavasta päivästä, stressaavat ja miettivät kaikkia maailman murheita, listaa unitutkija Anu-Katriina Pesonen.

Kyse ei ole melatoniiniongelmasta vaan käyttäytymiseen liittyvästä pulmasta; ei osata rauhoittua eikä siksi mennä ajoissa nukkumaan. Eikä nuorille ole tarjolla uniapua.

– Vanhemmat varmasti tietävät, ettei sanomisesta ole apua. Autoritaarinen käskyttäminen tai uhkaus ottaa kaikki laitteet nuorelta pois ei auta. Motivaation on tultava nuoresta itsestään. Hänen on oivallettava vuorokausirytmin merkitys ja opittava uusia taitoja, selvittää professori  Pesonen.

Nukkumispeli valmistuu vuodessa

Unipeliä kehittää iso joukko eri alojen asiantuntijoita. Mukana on unitutkijoita Helsingin yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, pelien kehittämisen ammattilaisia, yrittäjiä ja järjestöjä.

– Yritämme kehittää ratkaisua, jossa nuori voisi löytää sisäisen motivaationsa hauskuuden ja pelillisyyden kautta, ei sen kautta, että joku tulee sanomaan, että tee näin tai tämä on oikein, tuumaa Pesonen.

Käskyttäminen tai uhkaus ottaa kaikki laitteet nuorelta pois ei auta

Professori Anu-Katriina Pesonen

Kehitteillä on virtuaalinen ohjelma tai sovellus, jonka keskeinen elementti on uni. Pelin avulla vuorokausirytmin sekoamisesta kärsiviä nuoria ryhmäytetään ja heille jaetaan tietoa pelin keinoin.

– Nuoret tietävät ihan täsmälleen, mistä unessa on kyse. Kaikki lehdet tarjoavat neuvoja ja kymmentä vinkkiä, millä unta voi korjata. Ongelma on, ettei kukaan jaksa niitä kaikkia tehdä, huokaa unitutkija.

Tiedekilpailussa mukana

Tutkijajoukko osallistuu unipelillään Helsinki Challenge kilpailuun. Siinä yritetään ratkaista merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia tieteen avulla. Voittaja selviää marraskuussa.

Unta voi seurata eri sovelluksilla ja laitteilla monella tapaa. Ne kuitenkin mittaavat lähinnä yöunen pituutta ja unen laatua.

– Eivät ne välttämättä saa nuorta aamulla heräämään ajoissa kouluun, kuittaa Pesonen.

Koulu usein ymmärtää nuoria, joiden vuorokausirytmi on sekaisin, mutta harjoittelupaikoissa ja työelämässä ei aamulipsumisia hyväksytä.

– Eivät nuoret ajattele unta eikä sitä mielletä asiaksi, jota voi kehittää. En tiedä yhtään nuorta, jolla esimerkiksi olisi kova unimotivaatio sanoo professori Anu-Katriina Pesonen.