Suurlähetystö: Bangkokin iskussa ei toistaiseksi tiedossa suomalaisuhreja

Tilanne on kaoottinen. Suomen Bangkokin-suurlähetystö kehottaa kaikkia Bangkokissa liikkuvia suomalaisia varovaisuuteen ja seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä.

Ulkomaat
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa  Chidlomin alueella Bangkokissa.
Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Chidlomin alueella Bangkokissa maanantaina.Ritchie B. Tongo / EPA

Suomen Bangkokin-suurlähetystön mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että Thaimaan pääkaupungin pommiräjähdyksessä olisi suomalaisuhreja.

Suurlähetystön saamien viimeisimpien tietojen mukaan 15 ihmistä on kuollut ja ainakin 80 loukkaantunut. Luvut ovat kuitenkin eläneet koko ajan ja saattavat vielä muuttua.

Kyseessä on turistien suosima alue. Loukkaantuneiden joukossa on myös ulkomaalaisia. Uhrien kansallisuuksista ei ole tässä vaiheessa tietoa.

– Suomen suurlähetystön tietoon ei ole tullut, että uhrien joukossa olisi suomalaisia, kertoo va. asiainhoitaja Saara Alhopuro Suomen Bangkokin suurlähetystöstä Ylelle. Virallisia tietoja ei kuitenkaan ole vielä saatu.

Räjähdyspaikka on monelle suomalaiselle tuttu

Räjähdys tapahtui Bangkokin bisneskeskustassa Erawan pyhäkön luona. Suomen suurlähetystö muutti sen naapurista pois vasta kaksi kuukautta sitten. Paikka onkin monelle suomalaisturistille tuttu. Siellä on myös paljon hotelleja ja ostoskeskuksia.

Kaikki liikenneyhteydet räjähdysalueelle on katkaistu. Alhopuro korostaa, että Bangkokissa tällä hetkellä olevien ei kannata mennä alueelle katsomaan tapahtumia. Suurlähetystö seuraa tilannetta, ja päivittää Facebookiin (siirryt toiseen palveluun)tietoa kun sitä saadaan.

– Alueelta on löytynyt myös kaksi muuta pommia, jotka eivät ole kuitenkaan räjähtäneet, kertoo Alhopuro.

Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ottanut vastuuta pommi-iskusta. Pommi-iskut ovat myös olleet hyvin harvinaisia Bangkokissa.

– Täällä ei ole näkynyt minkäänlaisia levottomuuksia pitkään aikaan. Pitkään on ollut todella rauhallista. Tämä on tullut aikamoisina shokkina monelle paikalliselle, toteaa Alhopuro.

– Tuoreeltaan täällä pelätään, että Bangkokissa aiemmin nähty poliittinen väkivalta olisi palaamassa. Siitä täällä monet ovat huolissaan.

Thaimaata on hallinnut sotilasjuntta viime vuoden toukokuusta lähtien. Tuolloin armeija kaappasi vallan kuukausia kestäneiden levottomuuksien jälkeen.

Poliisin mukaan Bangkokin tämänpäiväisen räjähdyksen aiheutti moottoripyöräpommi. Esimerkiksi autopommeja on käytetty aiemmin lähinnä Thaimaan eteläosissa, missä muslimiseparatistit ovat kapinoineet hallitusta vastaan useiden vuosien ajan.