1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Norjan jättimäinen öljyrahasto luopuu neljästä yhtiöstä palmuöljyplantaasien vuoksi

Noin 785 miljardin euron varallisuutta hallinnoiva rahasto luopuu kahden eteläkorealaisen ja kahden malesialaisen yhtiön osakkeista, koska yhtiöiden sanotaan olevan osallisia sademetsien kaatamiseen palmuöljyplantaasien tieltä.

talous
Kaadettua sademetsää ja öljypalmuviljelmiä
Öljypalmuistutuksia ja kaadettua sademetsää Indragiri Hulussa, Sumatran saarella Indonesiassa 2013.Bagus Indahono / EPA

Norjan jättimäinen öljyrahasto ilmoitti maanantaina, että se luopuu neljän aasialaisen yrityksen osakkeista. Syynä on rahaston mukaan se, että yhtiöt tai niiden alihankkijat ovat osallisia laajojen sademetsäalueiden kaatamiseen palmuöljyplantaasien tieltä Indonesiassa ja Malesiassa.

Teräsyhtiö POSCO ja teollisuusyritys Daewoo International ovat eteläkorealaisia ja rakennusyritys IJM Corp sekä monialayritys Genting malesialaisia. Uutistoimisto Reuters tavoitteli kaikkien yhtiöiden edustajia kommenttia varten, mutta ne joko kieltäytyivät kommentoimasta tai edustajaa ei saatu tavoitettua.

Rahaston omistusosuus kustakin yhtiöstä on ollut alle prosentin verran ja sijoitusten yhteisarvo noin 264 miljoonaa euroa.

Myyntipäätös syntyi rahaston eettisen neuvoston suositeltua sitä Norjan keskuspankille, joka nykyään hallinnoi rahastoa. Keskuspankki oli sitä mieltä, että omistusten myyminen oli ainoa vaihtoehto, eikä se voinut mielestään harkita esimerkiksi virallista valitusta tai yhteistyötä yhtiöiden kanssa.

Rahaston sijoituksilla on tiukat eettiset ohjeet, jotka kieltävät sijoitukset muun muassa tupakkayhtiöihin tai yrityksiin, joiden epäillään aiheuttaneen ympäristövahinkoa tai rikkoneen työntekijöiden oikeuksia. Rahaston kieltolistalla on noin 60 yhtiötä, muun muassa Airbus, Boeing, Philip Morris, British American Tobacco, Rio Tinto ja Wal-Mart.

Rahaston on arvioitu omistavan noin 1,3 prosenttia kaikista maailman pörssiosakkeista. Muut sijoittajat seuraavat sen eettisiä päätöksiä tarkasti. Aiemmin tänä vuonna rahasto päätti myydä kaikki sijoituksensa hiiltä tuottavissa yhtiöissä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi