1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat myönsi Shellille lopullisen luvan porata öljyä

Lupa myönnettiin sen jälkeen kun suomalainen Fennica-alus oli korjattu ja saapunut Shellin porausalueelle Alaskassa.

Greenpeacen aktivistit ripustamassa Shellin vastaista banderollia jäänmurtaja Fennican kylkeen Helsingin Katajanokalla maaliskuussa 2012. Kuva: Yle

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman hallinto on myöntänyt kansainväliselle öljy-yhtiölle Royal Dutch Shellille lopullisen luvan porata öljyä ja kaasua arktisella alueella. Lupa myönnettiin Shellille sen jälkeen kun sen käytössä oleva suomalainen Fennica-jäänmurtaja oli korjattu.

Lupa oli odotettu, uutistoimisto Reuters kirjoittaa – Shellin etsintäoperaatio oli ehtinyt saada viranomaisten hyväksynnän jo aiemmin eli ennen kuin Fennica oli saanut runkovaurion eteläisessä Alaskassa.

Runkovaurio korjattiin Portlandissa Oregonin osavaltiossa. Fennica saapui Shellin porausalueelle elokuun 11. päivänä, uutistoimisto AP kertoo. Jäänmurtaja kuljettaa kalustoa, jota Shell tarvitsi, jotta sai tämänkertaisen lupansa. Fennica on suomalaisen valtionyhtiön Arctia Shippingin alus.

AP:n mukaan lupa on Shellin ensimmäinen yli kahteen vuosikymmeneen Pohjoisella jäämerellä Alaskasta luoteeseen. Yhtiö on saanut aiemmin porata vain öljylähteiden yläosia mutta ei tätä syvemmälle.