1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenissä Clintonin sähköposteissa voi olla salaiseksi luokiteltua tietoa

Salaiseksi luokiteltua tietoa voi olla yli 300 sähköpostiviestissä, uutistoimisto AP kirjoittaa. "Jos en olisi pyytänyt, että sähköpostini tuodaan julki, mikään tästä ei olisi ollut julkisessa keskustelussa", Hillary Clinton on sanonut.

Hillary Clinton. Kuva: Pete Marovich / EPA

Yhdysvaltojen entisen ulkoministerin Hillary Clintonin lähettämistä tai vastaanottamista sähköposteista kymmenet on luokiteltu luottamuksellisiksi, maan ulkoministeriö kertoi eilen maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan. Clintonin sähköpostiviestejä on julkaistu nyt noin 3 500, AFP kirjoittaa.

Yhdysvaltalaisen Fox News -televisiokanavan mukaan Clintonin viesteistä yli kolmisensataa saattaa sisältää salaiseksikin luokiteltua tietoa. Viestit ovat vuosilta 2009–2013.

Myös uutistoimisto AP kertoo, että Clintonin sähköposteista 305 voi sisältää luottamuksellista tietoa.

Clinton lähetti tai vastaanotti ministerinä ollessaan kaikkiaan yli 62 000 sähköpostiviestiä. Hän käytti noiden viestien lukemiseen ja lähettämiseen yksityistä sähköpostiosoitettaan, keskushallinnon tilin sijaan, AFP kertoo. Clinton on toimittanut Yhdysvaltojen ulkoministeriölle yhteensä 30 490 viestiä.

Clinton totesi heinäkuun lopussa olevansa varma siitä, ettei koskaan lähettänyt eikä vastaanottanut yksityisen sähköpostiosoitteensa kautta tietoa, joka olisi luokiteltu noihin aikoihin salaiseksi.

Republikaanit ovat arvioineet, että Clinton on voinut vaarantaa toimillaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden. Clinton itse on kiistänyt kritiikin ja sanonut, että hän noudatti turvallisuusohjeita.

– Jos en olisi pyytänyt, että sähköpostini tuodaan julki, mikään tästä ei olisi ollut julkisessa keskustelussa, Clinton sanoi viime perjantaina nauhoitetussa haastattelussa AP:n mukaan. Clinton tähtää parhaillaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi.