Thaimaassa oleva toimittaja Ylelle: Bangkok pelkää, suree ja rukoilee

Bangkokissa on ollut epätavallisen hiljaista maanantaina yli 20 ihmistä surmanneen pommi-iskun jälkeen, kertoo paikalla oleva toimittaja Maria Palo-Pasanen. Poliittiset riidat ovat thaimaalaisille tuttuja, mutta pommi-iskut eivät, hän toteaa.

Ulkomaat
Nainen itkee väkijoukon keskellä
Ihmiset etsivät kadonneita sukulaisiaan räjähdyspaikalla Bangkokin keskustassa.Ritchie B. Tongo / Epa

Bangkok pelkää, suree ja rukoilee. Bangkokin ydinkeskustassa tapahtunut pommi-isku on saanut miljoonakaupungin pelon valtapiiriin. Kaupungin halki kulkeva pääväylä on hiljainen – ilmajunat eivät kulje ja keskustan koulut ovat suljettuina.

Myös kotikatuni Bangkokin keskustassa on epätavallisen hiljainen.

Talon alakerran oveen on ilmestynyt Buddha ja kuinkaan kuva sekä teksti Pray for Thailand. Tavallisesti taksikuskit huutelevat hyvän huomenen toivotuksia ja kysyvät hyvin tarkkaan mihin olen menossa. Saatuaan selville määränpääni heillä jokaisella – neljällä, on tarkka tieto siitä miten nopeimmin pääsen perille.

Tänään he vain nyökkäävät. Kahvikojua pitävä vanhempi nainen on myös hiljainen. Hän tuo minulle kahvin ja silittää kättäni. Myös hän on laittanut kojunsa seinälle Buddhan ja kuninkaan kuvan. Kaikkia heitä yhdistää pelko. Thaimaalaisille poliittiset riidat ovat tuttuja – pommi-iskut eivät.

Pommi räjähti turistikeskuksen sydämessä

Poliisin mukaan eilisessä pommi-iskussa kuoli 22 ihmistä ja 123 loukkaantui. Pommi-isku tapahtui kello 19:n aikaan Bangkokin liikekeskustassa, jossa liikkuu paljon turisteja. Isku oli ajoitettu aikaan jolloin liikenneruuhka on pahimmillaan.

Kukaan ei ole ottanut vastuuta iskusta. Maan puolustusministeri Prawit Wongsuwan sanoi aamulla, että isku oli selvästi osoitettu maan taloutta ja turismia kohtaan.

– Iskun tekijöiden tarkoitus on tuhota maan taloutta ja ennen kaikkea turismia, koska pommi räjäytettiin turistikeskuksen sydämessä, puolustusministeri Prawit Wongsuwan aamun tv-uutisissa.

Suomen suurlähetystön väliaikainen asianhoitaja Saara Alhopuro kertoi, että heidän saamiensa tietojen mukaan suomalaisia ei ole kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa. Sen sijaan sairaalat ovat erityisesti kysyneet kiinankielisiä tulkkeja. Sosiaalisessa mediassa sairaalat etsivät verenluovuttajia.

Tekijästä vain epäilyjä

Kukaan ei ole ilmoittanut teon tekijäksi. Tietoa tekijöistä ei ole, on vaan pelkkiä epäilyjä.

Pommi-iskut ovat epätavallisia Thaimaassa. Viime helmikuussa räjähti kaksi pienempää pommia hyvin lähellä samaa aluetta missä eilinen pommi-isku tapahtui. Helmikuiset pommiräjähdykset aiheuttivat pelkästään aineellista vahinkoa.

Yhtenä syyllisenä maanantaiseen pommi-iskuun epäillään Etelä-Thaimaassa kymmenen vuotta kestänyttä aseellista konfliktia Thaimaan hallituksen ja muslimijärjestö Banisan Revolusi Nasional BRN:n välillä.

Pattanin, Yalan ja Narathiwatan provinssien alueella asuu 1,5 miljoona muslimia, jotka taistelevat itsenäisen valtion saamisesta. Provinssi oli itsenäinen sulttaanikunta vuonna 1902. BRN ei ole kuitenkaan koskaan laajentanut taisteluaan Bangkokin alueelle.

Toisena epäilyksen alaisena ovat Thaimaan ns. punapaidat. Armeija syöksi runsas vuosi sitten vallasta heidän johtamansa hallituksen, jonka pääministerinä oli vastikään Suomessakin vierailleen Thaksin Shinawatran sisar Yingluck Shinawatra.

Thaimaan poliittinen tilanne on kireä. Poliittiset kokoukset ovat kiellettyjä ja juuri Yingluck Shinawatran punapaidat vastustavat sotilashallituksen suunnitelmia muuttaa maan perustuslakia.

Kolmantena epäiltynä on Isis-järjestö, jonka epäillään haluavan valtaa myös Aasiassa. Neljäntenä epäiltynä on valtaa pitävä sotilashallitus, joka epäilyjen mukaan tällä tavoin haluaisi vahvistaa valtaansa.

Mutta nämä kaikki ovat pelkkiä epäilyjä, kukaan ei ole tähän mennessä ilmoittautunut pommi-iskun tekijäksi.

Maria Palo-Pasanen, Bangkok