1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vastaanottokeskuksella ankara vastustus – SPR: Liikkeellä on virheellistä tietoa

Vastaanottokeskusta Halikon sairaalaan ehdottaneesta Varsinais-Suomen SPR:stä muistutetaan, että keskuksen maksaa maahanmuuttovirasto.

Turun vastaanottokeskuksessa on tilaa 280 turvapaikanhakijalle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Salon Halikon sairaalan vastaanottokeskusta vastustetaan jo kiivaasti, vaikka perustamista vasta selvitetään. Facebookissa on ollut muutaman päivän Vastustamme Saloon kaavailtavaa vastaanottokeskusta -ryhmä. Ryhmässä on 1 500 tykkääjää, ja keskustelu käy kiivaana.

Nettiadressi keskusta vastaan avattiin maanantaina aamupäivällä. Allekirjoituksia kertyi ensimmäisen vuorokauden aikana yli 500.

– Aina nämä herättävät vastustusta, toteaa SPR:n Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen tyynesti.

Osa vastustuksesta perustuu väärinkäsityksiin, jotka ovat Virtasen mukaan sitkeitä. Yksi niistä on huoli, että vastaanottokeskuksen maksaisi kunta. Kuluista vastaa kuitenkin maahanmuuttovirasto.

– Turussa on ollut vastaanottokeskus 25 vuotta, eikä kaupunki ole siitä joutunut maksamaan, Virtanen sanoo.

Aina nämä herättää vastustusta.

Tommi Virtanen

Toinen yleinen pelko on väkivallan lisääntyminen. Virtanen kertoo, että Turussa väkivalta ei ole vastaanottokeskuksen takia lisääntynyt.

Lisätilalle on kova tarve. Maahanmuuttovirasto valmistelee puolenkymmenen uuden vastaanottokeskuksen perustamista pikavauhtia turvapaikanhakijoille.

Nykyiset vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ääriään myöten täyteen Eurooppaan saapuvien pakolaisten takia. Vastaanottokeskusten pyörittämiseen haetaankin lisämiljoonia valtion lisäbudjetista.

Turkuun saapui pelkästään viikonlopun aikana 80 uutta turvapaikan hakijaa.

Virtasen mukaan piiri neuvottelee vastaanottokeskuksen perustamisesta lähipäivinä sekä Salon kaupungin että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Harkinnan alla on myös pari muuta paikkaa Kanta-Hämeen puolelta sekä turvapaikanhakijoiden majoittaminen yksityisiin asuntoihin Turussa ja Salossa.