Kirkkonummella kaivataan tietoa turvapaikanhakijoista

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio haluaa maahanmuuttoviraston järjestävän kuntalaisille tiedotustilaisuuden Evitskogiin perustetusta väliaikaisesta turvapakanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Aarnion mukaan tietoa on ollut saatavissa yllättävän vähän.

Kotimaa
Vastaanottokeskus Kirkkonummella.
VastaanottokeskusYle

Kirkkonummen Evitskogiin perustettu turvapaikanhakijoiden tilapäinen vastaanottokeskus on poikinut kymmenittäin yhteydenottoja kuntaan.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio on pyytänyt maahanmuuttovirastoa järjestämään keskusta koskevan tiedotustilaisuuden, joka hälventäisi epätietoisuutta asukkaiden keskuudessa.

– Pyysin, että tällainen infotilaisuus erityisesti Evitskogin alueen asukkaille järjestettäisiin, jossa kerrottaisiin näistä syistä ja tekijöistä minkä takia se on sinne nyt perustettu väliaikaisesti, ja sitten ehkä myöskin siitä, että minkätyyppistä asukasprofiilia siellä on ja mistä päin, sanoo Aarnio.

– Ihan tällaista yleistä tietoa, että tämmöisiä turhia epäluuloja voitaisiin tällä tiedolla sitten hälventää.

Kommentteja tullut puolesta ja vastaan

Aarnio huomauttaa, että vastaanottokeskuksen perustaminen on maahanmuuttoviraston ja kiinteistön omistajan välinen asia eikä kuntaa ole tarvinnut asiassa kuulla. Aarnio ymmärtää tiedottamisen vähäisyyttä, koska maahanmuuttovirasto joutuu nyt perustamaan vastaanottokeskuksia nopealla aikataululla suurten pakolaismäärien vuoksi.

Kunnan virkamiehille tulleet kommentit vastaanottokeskuksesta ovat Aarnion mukaan olleet puolesta ja vastaan. Aarnion mukaan kyse on herkästä asiasta.

– Turvapaikan hakemiset ovat tietysti Euroopassakin aika suuri puheenaihe ja julkisten tiedotusvälineiden kautta se välittyy sitten jokaisen kotisohvalle, ja helposti näistä on sitten mielipide valmiina, jota sitten yleinen miellipide vahvistaa tai heikentää.

Kirkkonummen Evitskogiin perustettuun keskukseen voidaan majoittaa enintään 250 henkilöä. Maahanmuuttovirasto on tehnyt kiinteistöstön vuokraamisesta kolmen kuukauden sopimuksen. Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat jo asettuneet keskukseen.