Talvivaara-käräjät jatkuivat kameroiden ristitulessa – Perä vastaili rauhallisesti

Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely jatkuu tiistaina henkilötodistelulla. Oikeuden istunnon alussa oli rauhallinen tunnelma. Oikeustalon aulassa kuului vain median kameroiden räpsäyksiä. Toimitusjohtaja Pekka Perä vastasi kysymyksiin rauhallisena.

Kotimaa
Markus Kokko ja Pekka Perä.
Miia Roivainen / Yle

Talvivaaran kaivosyhtiön ympäristörikosoikeudenkäynti jatkuu tiistaina kahden vastaajan kuulemisella todistelutarkoituksessa. Heistä kuullaan Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Perää ja entistä kaivoksen johtajaa, nykyistä suunnittelujohtajaa.

Heitä oli Kainuun käräjäoikeuden istuntosalin aulassa vastassa median noin kymmenhenkinen kuvaajajoukko sekä muutama toimittaja.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Perä ja entinen kaivoksen johtaja, nykyinen suunnittelujohtaja saapuivat Kainuun käräjäoikeuteen hetki ennen istunnon alkua. Tiistaina istunnossa vastaajien avustajia on läsnä kahdeksan.

Perä kertoi toiminnan alkamisesta

Toimitusjohtaja Pekka Perän asianajaja Markus Kokko pyysi päämiestään kertomaan Talvivaaran kaivostoiminnan alkamisesta ja muun muassa johtavan ryhmän toiminnasta.

– Lähtökohtaisesti toiminta pyrittiin rakentamaan niin, että ryhmässä on asiantuntijoita ja kokeneita henkilöitä, Pekka Perä selosti.

Pieneksi yritykseksi oli parhaat resurssit ja ammattitaito käytössä.

Pekka Perä

Perän mukaan myös Outokumpu oli mukana asiantuntijoineen mukana toiminnan alkuvaihessa.

– Pieneksi yritykseksi oli parhaat resurssit ja ammattitaito käytössä.

Suomen oloissa harvinaisessa ympäristörikosjutussa on kaksi syyttäjää, Kimmo Vakkala Oulun syyttäjänvirastosta ja Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjänvirastosta.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Perä ja entinen kaivoksen johtaja, nykyinen suunnittelujohtaja ovat vastaamassa syytteeseen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Syyttäjien mukaan ympäristörikos on tehty 10.3.2004–7.4.2013 Talvivaaran nikkelikaivoksella Sotkamossa.

Jutussa on kaikkiaan neljä vastaajaa, jotka kaikki ovat kiistäneet törkeän ympäristön turmelemisen ja vaativat heitä vastaan nostettujen syytteiden hylkäämistä.

Ympäristörikosjutun pääkäsittely kestää syyskuun loppuun. Kainuun käräjäoikeus käsittelee juttua pääsääntöisesti kolmena päivänä viikossa. Kansliatuomiota jutussa voidaan odottaa aikaisintaan marraskuun alkupuolella.