Suomen Thaimaan suurlähettiläs: ”Tämä aloittaa uuden väkivallan aallon”

Poliittiset levottomuudet ovat jatkuneet Thaimaassa jo vuosien ajan, Thaimaan Suomen suurlähettiläs Kirsti Westphalen kertoo.

Aamu-tv
Kirsti Westphalen
Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa tehtiin eilen tuhoisa pommi-isku, jossa kuoli yli 20 ihmistä. Maan hallituksen mukaan isku oli suunnattu turisteja vastaan. Aamu-tv:ssä tilannetta arvioimassa vieraili kotimaassa lomaileva Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Kirsti Westphalen.

Bangkokin pommi-iskussa surmansa sai viimeisten tietojen mukaan 21 henkilöä ja yli sata ihmistä loukkaantui. Suomen suurlähetystön tietojen mukaan kyseessä on tuhovoimaltaan suurin Thaimaassa tehty isku.

– Olettaisin tässä vaiheessa, että kyse on tavallisesta poliittisesta levottomuudesta ja maan syvästä kahtiajakautuneisuudesta. Tämä aloittaa taas uuden väkivallan aallon, Suomen Thaimaan suurlähettiläs Kirsti Westphalen sanoo aamu-tv:n haastattelussa.

Thaimaassa poliittiset jakolinjat kulkevat syvänä maaseudun väestön tukemien punapaitojen ja varakkaampien kaupunkilaisten tukemien keltapaitojen välillä. Viimeisten tietojen mukaan iskusta epäillään punapaitoihin kuuluvaa henkilöä, mutta myös muita teorioita on esitetty.

Tuhovoimaltaan pommi-isku oli poikkeuksellisen suuri, mutta poliittiset levottomuudet itsessään eivät saa suurlähettilästä yllättymään. Thaimaan politiikka on kulkenut kriisistä kriisiin samalla kaavalla jo vuosien ajan.

Politiikan levoton sykli

Westphalen kuvailee Thaimaan politiikan tapahtumien toistuvan samanlaisissa neljän vuoden sykleissä:

– Vaalien jälkeen tulee uusi eduskunta ja hallitus. Sen jälkeen hallitus syyllistyy korruptioon ja tulee levottomuuksia ja väkivaltaa, ja armeija ottaa vallan. Ryhdytään kirjoittamaan uutta perustuslakia ja taas tulee poliittisia levottomuuksia joiden jälkeen järjestetään uudet vaalit. Sykli on jatkunut jo vuosikymmenet, ja siitä Thaimaa ei näytä olevan kykenevä irrottautumaan.

Thaimaan tulehtunut poliittinen tilanne vaikuttaa myös talouteen. Thaimaan viimeisimmät kasvuluvut ennustavat 2,7 prosentin kasvua, kun muissa Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEANiin kuuluvissa maissa kasvu on 6-8 prosentin tuntumassa. Westphalen arvioi, että isku tulee vaikuttamaan Thaimaalle tärkeään turismiin.

– Kenties turistit, erityisesti kiinalaiset, joita tässä iskussa tiettävästi menehtyi, voivat harkita uudelleen matkakohdetta.

Suomen suurlähetystö sijaitsi lähellä pommi-iskun tapahtumapaikkaa. Erawanin pyhäkön ympäristö on Bangkokin keskeisimpiä paikkoja ja levottomuudet tapahtuvat usein sen ympärillä. Suomen suurlähetystö muutti turvallisuussyistä kaksi kuukautta sitten turvallisempiin tiloihin.

Westphalen kehottaa Thaimaahan matkustavia seuraamaan matkustustiedotteita ja suurlähetystön Facebook-sivuja, mutta korostaa että suomalaisten suosimissa lomakohteissa iskuja ei ole ollut.