Luonnonmukaista sairaalahoitoa haavoille: toukkia, hunajaa ja pihkaa

Perinteisiltä tuntuvat hoitokeinot ovat arkipäivää sairaalatyössä. Hunaja ja pihka puhdistavat haavaa ja pitävät sen pehmeänä. Raatokärpäsen toukat aterioivat tarvittaessa kuolleen kudoksen.

terveys
Hoitaja puhdistaa haavaa potilaan jalkapohjassa.
Yle

Luonto on apuna lääketieteellisessä haavanhoidossa. Hunaja- ja pihkavalmisteet desinfioivat potilaan haavaa ja pehmentävät rupea.

– Esimerkiksi hunajalla on bakteereja tappava ominaisuus. Hunajavalmiste helpottaa myös mekaanista puhdistusta, koska se pehmentää kuollutta solukkoa eli katetta, kertoo auktorisoitu haavahoitaja Kielo Turtiainen Pohjois-Karjalan keskussairaalan kirurgian poliklinikalta.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä hunaja- ja pihkavalmisteet ovat käytettyjä tuotteita. Mikäli kuollut kudos ei näillä konsteilla irtoa, on mahdollisuus käyttää eläviä toukkia.

Raatokärpäsen eli kauniimmin sanottuna kultakärpäsen toukat syövät kuollutta kudosta.

Tiina Pukki

– Raatokärpäsen eli kauniimmin sanottuna kultakärpäsen toukat syövät kuollutta kudosta. Toukkien käyttö haavanhoidossa on yleensä viimeinen vaihtoehto, toteaa auktorisoitu haavahoitaja Tiina Pukki HYKSin vatsakeskuksen kirurgian poliklinikalta.

Luonnonmukaisia vaihtoehtoja käytetään kaikenlaisiin haavoihin, kuten esimerkiksi verenkiertohäiriöistä tai amputoinneista johtuviin haavoihin sekä tulehtuneisiin leikkaushaavoihin.

Omia haavojaan on syytä tarkkailla, muistuttaa haavahoitaja Tiina Pukki. Ihmiset eivät aina herää ajoissa.

– Haavan pitäisi osoittaa selviä parantumisen merkkejä keskimäärin parissa viikossa. Jos näin ei tapahdu, pitää lähteä hoitoon äkkiä ja tutkituttamaan tilanne, neuvoo Pukki.