Jos poutasäät jatkuvat, sadonkorjuu voi onnistua edes tyydyttävästi

Puinnit ovat myöhässä sateisen ja kylmän kesän takia.

Kotimaa
Viljapelto.
Yle

Kasvukausi on kaksi viikkoa keskimääräisestä jäljessä, vaikka säiden lämpeneminen on nopeuttanut viljelykasvien kehitystä. Myöhemmin kylvetyt kasvit ovat jopa kolme viikkoa perässä tavanomaisesta, ilmenee maatalousalan asiantuntijaorganisaatio ProAgrian kasvutilannekatsauksesta.

ProAgrian mukaan puinnit alkavat täydellä teholla vasta seuraavien kahden viikon aikana. Sadonkorjuun onnistuminen edes kohtalaisesti edellyttää säiden säilymistä poutaisina syyskuun loppuun asti.

Puintien myöhästyminen siirtää syysviljojen kylvöjä

Rukiin puinnit käynnistyvät tällä viikolla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, muualla maassa viikon sisällä. Syysvehnäkasvustojen kehitys on hieman ruista jäljessä, joten syysviljojen puintien arvioidaan alkavan Etelä-Suomessa viikon ja muualla maassa noin kahden viikon kuluessa.

Syysviljat ovat pysyneet toistaiseksi hyvin pystyssä lukuun ottamatta Satakuntaa ja Pirkanmaata, jossa yli puolet ruiskasvustoista on lakoontunut.

Rukiista ja syysvehnästä odotetaan hyvää satoa useimmilla alueilla.

Aikaisten ohrien puinnit ovat alkamassa tällä viikolla Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaan Kyrönmaalla. Maan eteläosissa puinteja aloiteltiin jo viime viikolla. Vasta pieni osa kasvustoista on kuitenkin puintikunnossa, joten sadonkorjuu päässee kunnolla käyntiin seuraavien kahden viikon aikana.

ProAgria ennakoi, että kauran puinnit alkavat parin viikon sisällä. Kevätvehnän kimppuun puimurit pääsevät todennäköisesti vasta syyskuun puolivälissä.

Kevätviljojen sato näyttää normaalia heikommalta. Ainoastaan Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja osassa Etelä-Savoa sato on näillä näkymin hyvä. Ohrakasvustot ovat selviytyneet kevätviljoista heikoimmin kesän vaikeista sääoloista. Myös kaurasato on jäämässä tavanomaisesta.

Kosteat säät lisäävät perunaruton riskiä

Pitkään jatkunut viileys ja runsaat sateet ovat hidastaneet perunan kasvua ja satonäkymät ovat tavanomaista heikommat. Perunakasvustojen kunto ja kehitysvaihe vaihtelevat kuitenkin suuresti tilalta toiselle.

ProAgrian mukaan ammattiviljelmillä perunaruton torjunta on onnistunut huonosta kelistä huolimatta, mutta kotipuutarhoissa rutto on tuhonnut jo perunan varret.

Mansikan laatu tyydyttävä, vadelman parempi

Mansikan satokausi jatkuu edelleen päätuotantoalueella Itä- ja Keski-Suomessa, jossa aurinkoinen sää nopeuttaa sadon kypsymistä. Mansikan laatu on pysynyt tyydyttävänä kesän vaihtelevista säistä huolimatta. ProAgria uskoo mansikan satokauden kestävän syyskuun alkuun asti.

Vadelman satokausi on nyt parhaimmillaan ja sen arvioidaan jatkuvan elokuun loppuun. Satoa valmistuu sekä avomaalta että tunneleista, ja kypsyvät vadelmat ovat hyvälaatuisia.

Myös pensasmustikan satokausi on päässyt alkuun Etelä-Suomessa. Sato näyttää hyvältä, koska kasvustot talvehtivat hyvin leudon talven ansiosta.

Kesäomenien sato on sen sijaan heikompi. Omenan päätuotantoalueella Ahvenanmaalla syysomenoiden sato on kuitenkin hyvä ja talviomenoiden erinomainen.

Lämpimät kelit herkkua vihanneksille

Vihannesten kasvu ja sadon valmistuminen ovat nopeutuneet säiden lämmettyä. Sateiden ansiosta vihanneskasvustot ovat nyt reheviä. Tuorevihannesten valikoima alkaa olla laajimmillaan. Vihannessadon määrä on tyydyttävä lukuun ottamatta avomaan kurkkua ja kesäkurpitsaa, jotka kärsivät kesän viileydestä.

Varastovihannesten kasvu ja kehitys näyttävät lupaavilta, mutta kehitys on tuntuvasti jäljessä normaalista aikataulusta. Kosteat säät ovat suosineet etanoiden lisääntymistä ja rikkakasvien kasvua, joten seuraavien viikkojen kelit ratkaisevat lopullisesti korjattavan sadon määrän ja laadun.