Hyppää sisältöön

Aapo Kukko näkee sotavuodet riekaleiksi piirrettynä

"Riekaleita" on Aapo Kukon uusin sarjakuva-albumi. Tarinat keskittyvät ihmiseen sodassa ja kertovat toisenlaisia tarinoita rintamalta.

Oulun sarjakuvakeskuksessa tällä hetkellä työskentelevä Aapo Kukko on tyytyväinen nuori mies. Miehen tuorein sarjakuva-albumi sai kustantajakseen Fingerporin kustantajana tunnetun Arktisen Banaanin.

Erityisesti minua kiehtoo se ihminen sodassa.

Aapo Kukko

Vaikka Kukolta on ilmestynyt julkisesti luettavia sarjakuvia jo pienempien kustantajien ja esimerkiksi kokoelma-albumien muodossa, niin yhteistyötä Arktisen Banaanin kanssa hän pitää työvoittona.

Kukkoa kiinnostava historia-aihe saa arvoisensa levityksen. Riekaleita-niminen albumi sisältää kuusi novellitarinaa, jotka sijoittuvat 40-luvun sotavuosin.

– Erityisesti minua kiehtoo se ihminen sodassa. Albumissa on sotajuttuja, mutta ei varsinaisesti mitään rintamataisteluita. Pikemminkin tästä on löydettävissä kaunokirjallisiakin piirteitä. Veijo Meren Manillaköysi voisi olla hengenheimolainen, sillä tässä kuvataan sotaa vähän absurdina, kaaosmaisena tilana ja se on jokaisen yksilön kohdalla vähän riekalemainen, Kukko sanailee.

Erilaisten yksilöiden kohtalot, riekaleet, muodostavat toisenlaisen katsantokannan perinteiseen sotatematiikkaan. Vaikka Suomi taistelee Neuvostoliittoa ja myöhemmin Saksaa vastaan, ei näkökulma ole varsinaisissa rintamataisteluissa, vaan albumissa kerrotaan esimerkiksi vangin, homoseksuaalin ja metsäkaartilaisen tarinat.

Isänisän kokemukset kuviksi

Kukko on käyttänyt sarjakuvien pohjana lähdeteoksia, mutta myös oman sukunsa kokemuksia. Lapin sodasta kertova tarina perustuu hänen isänisänsä, Erkki Kukon kokemuksiin. Tapahtumien keskiössä ovat esimerkiksi Vallitunsaaren alue ja Keminmaan Hirmula.

Riekaleita sisältää kuusi tarinaa, jossa yhdessä käytetään meänkieltä ja vanhaa oululaismurretta. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

– Kyllä tämä kotikenttäetu täytyy pelata, kun Kemistä olen lähtöisin. Lapin sotaan sijoittuvassa tarinassa puhutaan kirjakielen sijaan asiaankuuluvasti myös oikeaa murretta, Aapo vinkkaa.

Riekaleita julkaistaan niin ikään miehen kotikentällä lokakuussa pidettävillä Kemin 34. sarjakuvapäivillä.

Kukko toivoo, että teos herättää keskustelua sotahistorian kysymyksistä sekä näkökulmista sarjakuvakerronnan muodossa. Hän näkee, että albumi on omalla tavallaan mukana siinä uudessa historiantutkimuksessa, jossa sota-ajasta keskustellaan kriittisemmin ja ennakkoluulottomammin.

.
.