Rantaraitti avaa kilometrin Kokkolan rantaviivaa kaikille kaupunkilaisille

Kokkolan uuden rantaraitin rakennustyöt ovat edenneet puoliväliin. Mustakarista Morsiussaareen pääsee syyskuun lopulla uutta kevyen liikenteen väylää pitkin. Alueen asukkaita raitti ei riemastuta.

Kokkola
Kokkolan uusi rantaraitti valmistuu syyskuussa.
Karoliina Kemppainen / Yle

Mustakarin venesatamasta Morsiussaaren sillan kupeeseen kulkevaa rantareittiä on suunniteltu vuosikymmeniä, ja tänä syksynä se valmistuu. Sorapäällysteinen, valaistu tie on reilun kilometrin pituinen ja sille tulee yhteys Linnanpolulta ja Taavetinpolulta. Raitilla ei ainakaan toistaiseksi ole talvikunnossapitoa.

Pitkään suunnitellun rantaraitin on tarkoitus vahvistaa kaupungin merellisyyttä.

– Sehän on yksi kaupungin strategia, että rannat avattaisiin kaupunkilaisille ja Kokkola olisi merikaupunki. Monelle on varmasti yllätys, kuinka hienoja maisemia täältä löytyy. Meri avautuu täältä ihan eri tavalla kuin tuolta Suntin suulta, sanoo kaupungininsinööri Heikki Penttilä.

Rannalla asuvat ovat vastustaneet rantaraittia alusta asti ja osittain sen takia se onkin venynyt näin kauan. Rantatontilla asuva Christian Wiklund ei edelleenkään ole raitista innoissaan.

– Me rannalla asuvat emme haluaisi eteemme raittia. Mutta kun totesimme, että sellainen tänne halutaan, ryhdyimme yhteistyöhön ja teimme oman ehdotuksemme. Emme kuitenkaan saaneet kaupungilta vastakaikua.

Toiveissa suoja myrskyjä vastaan

Asukkaat haluaisivat rantaan kunnollisen kivireunan, jotta myrskyt eivät veisi maamassoja mukanaan. Raitin ja asutuksen väliin he toivovat pensasaitaa.

– Pahoin pelkään, että ajan kanssa tänne tuotavat maamassat huuhtoutuvat mereen, Wiklund sanoo.

Kaupungilla on samansuuntaisia intressejä, mutta tällä hetkellä niihin ei ole varaa.

– Rantaa pitäisi korottaa ja ranta rakentaa vähän samaan tyyliin kuin asuntomessualueella, että siihen tulisi kivireunus joka kestäisi syysmyrskyt, kaupungininsinööri Heikki Penttilä toteaa.

Penttilä ymmärtää, etteivät asukkaat pidä uudesta väylästä.

– Se on tietenkin ymmärrettävää heidän näkökulmastaan, he ovat saaneet nauttia tästä rannasta yksityisesti ja nyt se avataan kaikille kuntalaisille.

– Kun tällaiseen lähdetään, voitaisiin kyllä ottaa asukkaiden ja veronmaksajien mielipiteitä huomioon, Wiklund harmittelee.