SDP:n kansanedustaja myöntää: "Puolueen tavoitteet eivät ole kirkastuneet meille eikä kansalle"

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Anneli Kiljunen uskoo, että kansa haluaisi SDP:ltä selkeän vastauksen siitä, miten esimerkiksi työllistyminen hoidetaan. Nyt SDP:n tavoitteet eivät Kiljusen mukaan ole kirkastunut edes sdp:läisille.

politiikka
Anneli Kiljunen
Yle

Lappeenrantalainen Anneli Kiljunen on ollut SDP:n kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien. Hän uskoo, että kannatuksen heikkous johtuu monesta asiasta.

Hallitusvastuu ja valtiovarainministerin tehtävät nakersivat Kiljusen mukaan luottamusta puolueeseen.

– Puolue oli ikään kuin keulakuva niille päätöksille ja säästöille, joita tehtiin kansalaisten tulonsiirtoihin ja sosiaalipalveluihin nähden.

Myös puolueen johdon vaihtuminen oli osa syy kannatuksen alenemiseen, uskoo Kiljunen

Puolueen tavoitteet eivät ole kirkastuneet

Kansanedustaja Anneli Kiljunen sanoo suoraan, että puolueen tavoitteet eivät ole selkeät.

– Meidän puolueen tavoitteet tälle kaudelle eivät ole millään tavalla kirkastuneet. Ei meille itsellemme eikä sitä kautta tietenkään kansalaisille.

Kiljusen mukaan puolue ei ole onnistunut vaalien jälkeisissä keskusteluissa tuomaan omaa vaihtoehtoa hallitukselle.

– En halua syyttää puolueen johtoa, koska tämä on koko kansanliikkeen asia. Meillä ei vielä ole käyty keskustelua, jossa olisimme selkeästi lähdetty tekemään omia vaihtoehtojamme ja näkemyksiämme.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen uskoo, että tavoitteet kirkastuvat syksyn aikana ja kannatus lähtee kasvuun. Hän odottaa linjauksia jo ensi viikolla, kun eduskuntaryhmä ja puoluejohto kokoontuvat.

– Ihmiset odottavat, miten SDP vastaa taloudelliseen tilanteeseen ja työllisyyden vahvistamiseen. Yksittäisiä asioita on tuotu esille, mutta isoa kokonaiskuvaa ei.

– Puolueella pitää olla vaihtoehto, miten meidän mielestämme tasa-arvoa voidaan toteuttaa siitä huolimatta, että taloutta ja työllisyyttä parannetaan, sanoo Kiljunen.

Kannatusmittausten mukaan SDP on tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin puolue. Ylen kesäkuun alussa julkaisemassa kannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli 15 prosenttia, elokuussa 14,5 prosenttia.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla julkaisema kannatusmittaus oli samankaltainen. 14,2 prosenttia äänestäjistä kannattaisi sosiaalidemokraatteja, jos vaalit olisivat nyt. Tulos oli Helsingin Sanomien mittaushistorian heikoin SDP:lle.