Alhainen öljynhinta rokottaa Rolls-Roycea: "Näkymät ovat hyvin vaikeat"

Suomen Rolls-Royce aloitti maanantaina yt-neuvottelut. Raumalla neuvottelut koskevat sadan työntekijän vähentämistä. Vähennystarpeen syynä on Raumalla valmistettavien potkurilaitteiden kysynnän raju lasku offshore-sektorilla.

talous
Mies tekee töitä Rolls-Roycen tehtaalla Raumalla.
Tapio Termonen / Yle

Voimajärjestelmätoimittaja Rolls-Roycen Rauman tilauskanta ei parane ainakaan lähiaikoina. Tilanne on pitkälti riippuvainen öljynhinnan kehityksestä.

Suomen Rolls-Royce aloitti maanantaina yt-neuvottelut, jotka koskevat Raumalla 470 työntekijää. Neuvottelut kestävät ainakin kuusi viikkoa, jonka perusteella Raumalta saatetaan vähentää sata työpaikkaa.

"Yhtään projektia ei tiedossa"

Suomen Rolls-Roycen toimitusjohtaja Olli Rantanen suhtautuu erittäin pessimistisesti Raumalla valmistettavien offshore-tuotteiden lähivuosien menekkiin.

– Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa yhtään uusiin poralaiva tai -lauttaprojekteihin liittyvää tilausta. Näkymät ovat hyvin vaikeat. Syvänmeren öljynporaus tuskin muuttuu kannattavaksi parin seuraavan vuoden aikana.

Brittiläisen Rolls-Roycen yksiköt Suomessa sijaitsevat Raumalla ja Kokkolassa. Rauman valikoimaan kuuluvat potkurilaitteistot ja vintturijärjestelmät. Rolls-Roycella on Suomessa kaikkiaan noin 700 työntekijää.