1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Atso Almila

Kulttuurin ammattilaiset arvioivat: Pienet tekijät tekemässä esiinmarssia

Kulttuurielämä on vilkastunut Pohjois-Savossa, sanoo kapellimestari Atso Almila. Erityistä kiitosta saavat pienten tekijöiden uudenlaiset lähestymistavat.

Atso Almila
Nuoret tanssijat esiintyvät lavalla
Sakari Partanen / Yle

Kulttuurielämä on virkistynyt Pohjois-Savossa, arvioivat kulttuurin ja taiteen ammattilaiset. Esimerkiksi Kuopion kaupunginorkesterin toinen kapellimestari Atso Almila kiittelee erityisesti pienempien tekijöiden esiinmarssia.

– Sellaisia on tullut paljon. Kuopiossa Satamankulma ja siellä vaikkapa kuluneena kesänä esitetty kahden hengen Nummisuutarit ovat hyviä esimerkkejä, pohtii pitkän linjan ammattilainen.

Kulunutta kesää Almila pitää kulttuurin kannalta melko virkeänä.

– Siellä on hulluja ideoita ja toteutuksiakin. Monessa ollaan menossa oikeaan suuntaan. Positiivisia merkkejä on siis ilmassa.

Myös erityisasiantuntija Mikael Karikoski Taiteen edistämiskeskuksen Itä-Suomen aluetoimipisteestä pitää pohjoissavolaisen kulttuuritoiminnan tämänhetkistä tilaa mielenkiintoisena.

Uusia jänniä juttuja on tullut kentälle.

Mikael Karikoski

– Uusia jänniä juttuja on tullut kentälle kuten esimerkiksi interaktiivinen ja omakohtaista heittäytymistä vaatinut P*lluralli. ANTI-festivaali puolestaan tuo syyskuussa yhteen taiteen ja liikunnan uudella lähestymistavalla, Karikoski kertoo.

Tanssilla vahva jalansija

Suurten toimijoiden osalta Atso Almila kiittelee sekä Kuopion kaupunginteatterin että Musiikkikeskuksen toimintoja.

– Teatterihan on kovasti kiinnostanut nyt remontin jälkeen ja siellä on jänniä suunnitelmia. Musiikkikeskuksen orkesteri taas on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Siellä on tehty hyviä kiinnityksiä ja pääkapellimestari Alberto Hold-Garrido on mainio, Almila kehuu.

Musiikkikeskuksen toiminta on miehen mielestä kaikkiaan optimaalisella tasolla ammattimaisen henkilökunnan, toimivan tekniikan ja akustiikan ansiosta.

Karikoski puolestaan muistuttaa tanssin vahvasta jalansijasta Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Hän arvioi myös, että tapahtumien tuottamiseen on tullut uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Tapahtumien tuottamiseen on tullut uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Mikael Karikoski

– Esimerkiksi Kuopio juhlii -tapahtumaketjusta on kehittynyt kuopiolaisten oma juttu, jossa eri taiteenalojen osaajat voivat esitellä toimintaansa.

"Pienemmille toimijoille pitkäjänteisempää rahoitusta"

Miinusta Almila antaa Kuopion kaupungin suuntaan muun muassa Musiikkikeskuksen vuokrahinnoista. Erityisesti pienten toimijoiden kannalta Musiikkikeskuksen tilavuokrat ovat Almilan mukaan liian korkeita.

– Heille tilojen vuokraaminen voisi olla edullisempaa. Tämä helpottaisi rahoitustilannetta, Almila ehdottaa.

Taiteen ala kamppailee jatkuvasti rahoitusongelmien kanssa. Erityisesti pienemmät, yhdistysten kaltaiset vapaaehtoiset toimijat tarvitsisivat pitkäjänteisempää rahoitusta.

– Jos olisi tieto rahoituksesta vaikkapa kolmen vuoden ajalle, niin suunnittelu paranisi huomattavasti, uskoo Almila.

Myös tuottaja-läänintaiteilija Taina Laitisen mukaan lähes kaikki kulttuuritoimijat taistelevat rahoituksen riittävyyden kanssa, eikä tilanne ole helpottanut viime vuosina. Laitisen mielestä julkinen sektori voisi antaa mahdollisuuksia muillekin kuin rahoituksensa vakiinnuttaneille tapahtumille ja toimijoille omalla alueella.

– Erityisesti minua huolestuttaa se, että Pohjois-Savon maakuntaohjelmassa kulttuuri loistaa poissaolollaan ja verrattuna Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan luovien alojen hanketoiminta ja sitä kautta julkinen tuki on erittäin vähäistä, tuskailee Laitinen.

Mikael Karikosken mukaan kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on kuitenkin alettu ymmärtää ja tunnustaa paremmin.

– Tästä on hyviä esimerkkejä ja hankkeita menossa Ylä-Savon kunnissa ja Sisä-Savossa, iloitsee Karikoski.