1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Ekaluokkalaisetkin uivat jo sujuvasti YouTube-meressä – vanhemmat, mukaan polskimaan!

Suosittu tubettaja on nykyajan lapsen helposti lähestyttävä idoli. Jo ekaluokkalaiset seuraavat säännöllisesti YouTube-kanavia. Vanhempien kannattaisikin luoda omia profiileja eri kanaviin ja ottaa nuorten maailma haltuun. Tubettajiin tutustuessa saattaa moni vanhempi kokea huojennustakin: ei se niin vaarallista ollutkaan.

Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hämeenlinnalainen luokanopettaja, rehtori Annukka Lahtinen oli monen muun vanhemman tapaan Tubecon (siirryt toiseen palveluun)-tapahtumassa Helsingissä. Yllätys odotti työpaikalla maanantaina Ortelan koulun ekaluokkalaisten edessä.

– Kysymme viikonlopun jälkeen aina toistemme kuulumiset ja itse tietysti kerroin olleeni tässä tapahtumassa. Luulin puhuvani lapsille aivan hepreaa, mutta yllättäen lapset innostuivat kauheasti ja kysyivät, keitä kaikkia olin nähnyt. Monet tiesivät tubettajien nimiä ja muutama seuraa heitä viikottain. Eniten ehkä yllätti se, kuinka jo 6-7-vuotiaat seuraavat tubemaailmaa.

Jos nuorelta kieltäisi puhelimen ja somen käytön, sen vaikutus olisi nuoresta kai sama, jos sahaisi raajan poikki. Mitkä sitten ovat perusteltuja ja mitkä vanhempien omaan epävarmuuteen ja tietämättömyyteen nojaavia pelkoja?

– Itse ajattelen niin, että oman lapsen tunteminen on se kaikista tärkein asia. On sovelluksia, joissa voi törmätä epämiellyttäviin ja ahdistaviin teksteihin ja riippuu erittäin paljon lapsesta, kuinka hän suhtautuu. Herkemmän luonteen kanssa kannattaa pohtia etukäteen ja seurata, millaisiin asioihin verkossa törmätään. Toisenlainen luonne taas pystyy suodattamaan tekstiä paremmin.

Perehdy lapsen kiinnostuksen kohteisiin

Annukka Lahtinen kannustaa, että vanhempien olisi syytä perustaa suosituimpiin palveluihin omat profiilinsa ja seurata, miten ryhmissä keskustellaan.

– On hyvä tietää myös se, kuinka oma jälkikasvu netissä käyttäytyy. Itse olen vinkannut myös tuttavia, jos olen huomannut palveluissa vaikka kyseenalaisia kuvia, sanoo Annukka Lahtinen.

Täytyy olla kiinnostunut siitä, mitä lapset netissä tekevät ja mitä seuraavat.

Annukka Lahtinen

– Onhan myös niin, että itse olemme kännykät lapsillemme hankkineet, joten jatkuva motkottaminen sen suomista mahdollisuuksista ei ole täysin perusteltua. Täytyy olla kiinnostunut siitä, mitä lapset netissä tekevät ja mitä seuraavat. Ei kannata nostaa käsiä ylös, voihan myös käydä niin, että kun tutustuu lasten tubesuosikkeihin, saattaa huojentua ja huomata, ettei se niin vaarallista ollutkaan, rohkaisee Lahtinen.

Lahtinen kertoo, että opettajana hänen hälytyskellonsa soivat silloin, jos kuulumisia kysellessä ei lapselle tule mitään muuta mieleen kuin kertoa peleistä ja pelaamisesta.

– Jos ei tule mitään viestiä mummolavierailuista, kaverikyläilyistä tai uimareissusta, niin huoli herää siitä, onko lapsi ainoastaan netissä. Tällaiset huolet kannattaa jakaa vanhempien kesken ja ottaa viestistä koppi, kehottaa Annukka Lahtinen.

Nuori valitsee tai hylkää nopeasti

Lakko, Justimusfilms, Biisonimafia, Pinkku Pinsku, Herbalisti, Mariieveronica, Soikkuu... Satojatuhansia tilaajia, fanitapaamisia ja miljoonia klikkauksia. Tubettaja on nuorelle ihailun kohde, mutta ei yhtä kaukainen kuin kasariteinin fanittama rokkistara.

– Kyseessä ei ole oikein ystävä ja kaveri, mutta ei toisaalta sellainenkaan, jolle ei uskaltaisi mennä juttelemaan. Tubettaja on helposti lähestyttävä kuuluisuus. Kun omat lapseni kävivät moikkaamassa seuraamiaan tubettajia, niin kyllä siinä sellainen pieni kuuluisuus ja ihailu heitä kohtaan näkyi, nauraa Annukka.

Tubettaja on helposti lähestyttävä kuuluisuus.

Annukka Lahtinen

Aikuisia saattaa hämmentää kehityksen nopeus. Jos omassa nuoruudessa viestitettiin pääasiassa kasvotuksin tai kirjeitse, on nykyinen Snapchat- tai WhatsApp-maailma ehkä vaikea ottaa haltuun. Erilaisten media- ja somesisältöjen kanssa varttuva lapsi kasvaa hyvin erilaisiin kulutustottumuksiin kuin hänen isovanhempansa.

Erilaisten digitaalisten musiikin suoratoistopalvelujen suosio on kasvanut nopeasti (siirryt toiseen palveluun). Niin ikään erilaiset television, radion ja elokuvien tallentamislaitteet ja suoratoistopalvelut eri päätelaitteilla ovat mahdollistaneet kulttuurin, jossa katsotaan ohjelmia silloin, kun se itselle parhaiten sopii – ja sitä, mikä eniten kiinnostaa.

– Seiskaluokkalainen totesi, että televisiosta tulee niin harvoin itselle suunniteltua ohjelmaa eikä sitä saa itse valita. Jos netissä ei löydä mitään kiinnostavaa katsottavaa,  on tarjolla heti jotain muuta minkä voi tarkistaa. Nuoret tekevät valinnat ja hylkäykset nopeasti, kuvaa Annukka Lahtinen.