"Mies yritti repiä ovea auki" – liikenneraivon kohteeksi joutuneet kertovat

Kansainväliset käsimerkit ovat valikoimassa kohteliaimmasta päästä, kun lukijat kertovat kanssa-autoilijoiden saamista raivonpuuskista.

Kotimaa
Mies näyttää keskisormea ratin takana.
Yle

"Ärsyttää ja surettaa, miten julmia ihmiset ovat", tiivistää nimimerkki Maalainen kokemuksensa kanssaliikkujien kiukunpuuskista liikenteessä. Eikä hän ole ainoa: kun keräsimme lukijoiden kokemuksia liikenneraivosta, tarinoita tuli kymmeniä.

"Päätiehen liittyvää tietä ajoi rekka kovaa vauhtia. En hiljentänyt, koska tiesin rekan tulevan kolmion takaa. Jonkin ajan kuluttua rekkakuski ohitti minut reippaalla vauhdilla. Myöhemmin rekka hidasti selvästi vauhtiansa ja antoi vilkulla merkin, että nyt voisi ohittaa, mutta kun kävin sivulla kurkistamassa olikin tulossa kuorma-auto. Rekka teki vastaavan ohitustarjouksen eli kolariin houkuttelemisen vielä toistekin."

Tarina ei ollut ainoa, jossa kertoja sanoo toisen kuskin yrittäneen jopa vahingoittaa kanssaliikkujaa. Nimimerkin Enkelit suojana kertomuksessa moottoripyörän eteen kiilannut kuski kuittaa tekonsa tylysti kommentoimalla: "Olisipa ollut muutama motoristi vähemmän".

Yle Savon tavoittamien ammattiautoilijoiden arvioiden perusteella liikenneraivo ei ole välttämättä yleistynyt, vaikka siitä onkin puhuttu nyt paljon. Kuopiolainen ajo-opettaja Mikko Avento sanoo kuitenkin pitävänsä rattiraivoa lieveilmiönä, joka nostaa päätään huonoina taloudellisina aikoina, kuten nyt.

– Sellaiset raivonpuuskat, joissa noustaan autosta ja käydään käsiksi, ovat sentään poikkeuksellisia Suomen olosuhteissa, hän toteaa.

Liikenneraivosta kertoneiden lukijoiden mukaan sellaistakin tosin tapahtuu. Nimimerkki Liikenne on yhteispeliä kertoo lukitsevansa aina auton ovet lähtiessään ajamaan, koska on kohdannut useita rattiraivotilanteita. Toisesta autosta on käyty päälle myös nimimerkin kaksi kertaa vakavasti tarinassa:

"Oikealle menevää kaistaa pitkin ajava muutti mieltään suunnasta ja yritti painostaa minua väistämään. Kun en väistänyt auto kiihdytti ohitse eteeni mutta valot vaihtuivat punaisiksi ja auto jäi siihen. Apukuskin paikalta tuli mies kohti raivoisin askelin. Lukitsin äkkiä ovet ja avasin ikkunaa pari milliä. Mies yritti repiä ovea auki, mutta lannistui ja päästi suustaan sensuroitavaa tekstiä."

Kun hiljaisesta miehestä tulee Schumacher

Kun liikenneraivo iskee, ilmenemismuodot ovat kirjavia. Ylen artikkeliin kokemuksensa kertoneet autoilijat kertovat auton peltejä potkivista tai nyrkillä hakkaavista pyöräilijöistä. Pyöräilijät kertovat kiilaavista ja aiheetta tööttäävistä autoilijoista. Valikoima ei lopu tähän:

"Tielleni sattui auto, joka ajoi alle nopeusrajoituksen jatkuvasti. Aina kun tuli ohituspaikka, niin herra nosti nopeutta, ettei ohi päässyt. Katselin tätä jonkin aikaa ja seuraavan ohituskaistan tullen menin väkisin ohi. Rinnalla ollessani esitin mielipiteeni asiasta kansainvälisin elein. Tämän seurauksena herra ajoi puskurissani kiinni 50 km matkan pitkät päällä, nopeutta oli 100 km/h."

Nimimerkki Kekomuurahainen kertoo törmänneensä rattiraivoon yllättävällä tavalla. Vieruspenkille istunut leppoisana tunnettu ihminen saa persoonallisuusmuutoksen ratin takana. Saman on kokenut Pohjan akka:

"Rattiraivoa olen kokenut istuessani autossa matkustajana – ainakin kolme miespuolista kuskia tulee mieleen todella epämiellyttävinä (malleina lapsilleenkin). Monta kertaa ajattelin, että kaikki sujuisi paremmin, jos hän itse toimisi viisaammin."

Ilmiö on tuttu kuopiolaiselle taksiautoilijalle Juha Laaksoselle. Hänen mukaan taksialallakin törmää toisinaan hiljaisiin ihmisiin, jotka "muuttuvat schumachereiksi" ja ajavat niin että kyyditettäviäkin pelottaa.

– Tosin ne ovat aina aika nopeasti karsiutuneet alalta, kun on tullut rikkeitä ja muuta. Ei tahdo löytyä työnantajaa, joka heidät palkkaisi, Laaksonen miettii.

Osa kokemuksistaan kertoneista lukijoista tunnustaa syyllistyvän itsekin liikenneraivoon. Nimimerkki Jamppa kertoo ärsyyntyvänsä autoilijana hitaista kanssakuskeista ja mopoautoista, pyöräilijänä puolestaan niistä autoilijoista, jotka työntyvät pyörätielle.