1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Kylmä kesä myrkkyä sinilevälle – "Tykkää auringosta ja lämmöstä"

Sinilevätilanne järvien pirstomassa Etelä-Savossa on ollut tänä kesänä maltillinen. Lähipäivien helteet voivat kuitenkin tuoda levälauttoja rannoille.

levät
Leväkasvustoa järven pinnalla.
Kalevi Rytkölä / Yle

Hydrobiologi Pertti Manninen Etelä-Savon ELY-keskuksesta arvioi sinilevän hieman lisääntyvän järvissä lähiaikoina.

– Järvivedet ovat viilenemässä ja ilmat ovat aika lämpimiä, joten tällaisen varovaisen ennustuksen voisin antaa. Sinilevä tykkää auringosta, valosta, lämmöstä ja ravinteista.

Varoituksia sinilevän pilaamista uimarannoista ei Mannisen korviin ole kesän aikana kantautunut. Parista järvestä on tullut yksittäisiä havaintoja lievistä leväesiintymistä ja havaintoverkon ulkopuolelta ELY-keskukseen on toimitettu kymmenkunta havaintoa vesinäytteineen.

Vihreää ja ryynimäistä

Etelä-Savon ELY-keskuksen seurannassa on 14 järveä. Sinilevähavainnot osuvat yleensä heinäkuun ensimmäiselle viikolle. 2000-luvulla sinilevähavaintoja on tullut Etelä-Savon ELY-keskukseen keskimäärin 20-30 vuodessa. Vuosina 2003, 2006 ja 2009 havaintoja tuli kuitenkin selvästi keskimääräistä enemmän, noin 50 ja vuonna 2007 melkein 60 kappaletta. 2010-luvulla havaintojen määrä on puolestaan laskenut selvästi.

Sinilevän tunnistaa kirkkaanvihreästä väristä ja ryynimäisestä rakenteesta.

– Jos sitä koettaa kädellä, se on aika ryynimäistä siinä veden pinnalla. Sinilevä ei ole mitenkään limaista ja viruvaa. Kepillä tai tikullakin sitä voi kokeilla, jos se ei jää tikkuun ja väri täsmää, voi olettaa, että se on sinilevää, neuvoo Manninen.

Leväpitoinen vesi voi aiheuttaa muun muassa allergiaoireita, silmätulehduksia ja nuhaista oloa. Lapsia ja kotieläimiä ei leväveteen saa päästää uimaan. Mikäli oireita on ja ne huolestuttavat, kannattaa soittaa Myrkytyskeskukseen 09 471977 (24h/vrk).

Limalevä viihtyy ravinteikkaissa vesissä

Järvissä esiintyy myös huomaamattomampaa limalevää. Se saattaa liikkua järvessä vesipatsaassa ylös ja alas. Limalevää esiintyy ruskeammissa vesissä, joissa ravinteita on keskimääräistä enemmän.

–Limalevä on aika paikallista, lammessa tai järvessä sitä voi olla jossakin lahdessa, mutta ei muualla. Limalevä muodostaa iholle limakerroksen, mutta ei ole vaarallinen. Limalevästä ilmoituksia ELY-keskukseen ei juurikaan tule, kertoo Manninen.

Lue seuraavaksi