1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruokarohkea lapsi haistaa paprikan ja maistaa kyssäkaalia

Kasvisaarteen arvoitus on elämys, jossa leikki-ikäisiä tutustutetaan kasviksiin, vihanneksiin ja marjoihin. Makukoulussa kutitellaan kaikkia aisteja. Hankkeen takana ovat Maa- ja kotitalousnaiset.

Kotimaan uutiset
Vauhtia porkkanaa pojat laukaa päiväkoti
Päiväkodin kasvissalapoliisit etsivät aarretta.

– Kuka haluaa maistaa kyssäkaalia? kysyy ruoka-asiantuntija Eeva-Liisa Kivimäki ja ojentaa lapsille kuppia, jossa on vaaleaa kasvista paloina.

Kaikki haluavat. Muutamat ruokarohkeat ovat syöneet sitä ennenkin.

Sitten tunnustellaan paksun pussin läpi, miltä kasvikset ja hedelmät tuntuvat sormissa. Kaikki eivät malta luottaa tuntoaistiin, vaan kurkkaavat pimeyteen.

– Oli se porkkana! Mää tiesin!

Entä miltä porkkana kuulostaa? Suussa ja raastimessa.

pussitunnustelu kasvisaarteen arvoitus laukaa päiväkoti
Miltä se tuntuu? Riika Raitio / Yle

Laukaan Jokiniemen päiväkodissa ratkotaan Kasvisaarteen arvoitusta. Maa- ja kotitalousnaisten hankkeessa 3–7 -vuotiaat tutustuvat kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin. Käytössä ovat kaikki aistit, jotka lapsetkin osaavat kuvien mukaan luetella: haju, maku, näkö, kuulo ja tunto.

– Lapset ovat herkkiä aistimaan. He haistavat esimerkiksi paprikan, jota moni aikuinen ei tuoksusta tunnista. Lapsilla kun ei ole sitä painetta, että minun täytyy tunnistaa, summaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mirja Pummila.

Lisää väriä lautaselle

Paprika kurkku kasvisaarteen arvoitus laukaa päiväkoti
Värikkäitä aarteita. Riika Raitio / Yle

Kasvisaarre on monilta piilossa – suomalaiset syövät yhä liian vähän kasviksia.

Maa- ja kotitalousnaisten hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena onkin edistää terveyttä. Siinä jaetaan tietoa terveellisistä ruokailutottumuksista ja aistilähtöisestä ruokakasvatuksesta perheissä. Hankkeessa on esimerkiksi kehitetty materiaaleja päiväkodin henkilöstölle ja vanhemmille.

– Lapset kyllä yleensä luonnostaan syövät enemmän kasviksia kuin vaikkapa lihaa. Makukoulu on hyvä aloittaa leikki-iässä. Eräs viisivuotias tyttö totesi minulle hiljattain, että sienet ovat hänen herkkuaan, Pummila kertoo.

Kasvisaarteen arvoitus on elämys, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö. Ensi vaiheessa se tavoittaa Suomessa 12 000 leikki-ikäistä.

– Lasten makukoululle on päiväkodeissa kova kysyntä. Elämyksiä järjestetään Keski-Suomessakin lisää keväällä, Kivimäki ja Pummila lupaavat.

Lue seuraavaksi