Lähtikö korttisi kuivumaan? Invamopolla saat ajaa

Ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisista ei muista, että niin sanotun invamopon kuljettajia olisi puhallutettu liikennejuopumuksesta epäiltynä. Sen sijaan moottorilla varustettujen potkulautojen ajajia on.

Kuva: Tapio Termonen / Yle

Tieliikennekäyttöön tarkoitettua sähkökäyttöistä seniorimopoa saa ajaa ilman ajokorttia, sillä hiljaisella nopeudella kulkevat sähkökäyttöiset invalidiajoneuvot on vapautettu ajokorttivaatimuksesta.

Saako seniorimopoa siis ajaa, vaikka ajokortti olisi esimerkiksi rattijuopumuksen vuoksi kuivumassa, ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisista ?

– Mopon ajokortti tarvitaan, jos rakenteellisen nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa ja enintään 45 km/h. Ajokorttia ei siis tarvita, kun tuntinopeus jää alle tämän 25 kilometrin.

"En suosittele huppelissa ajamista"

No voiko seniorimopolla ajella pikku huppelissa esimerkiksi kauppakeskuksessa?

– Ei sitä ainakaan suositella. Välttämättä tuomiota ei tule rattijuopumuksesta, mutta se voi tulla liikennejuopumuksesta tai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Pyörätuolia käyttäviin sovelletaan Pukkilan mukaan tieliikennelain 45. pykälän jalankulkijoita koskevia säännöksiä. Sama pätee, jos kuljettaa moottorikäyttöistä invalidiajoneuvoa, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa.

Pitkän uran poliisissa tehnyt Pukkila ei muista, että invamopon kuljettajia olisi puhallutettu.

– Mutta esimerkiksi polttomoottorilla varustettujen potkulautojen kuljettajia on puhallutettu. Oikeudessa asti on puitu, onko kyseessä moottorikäyttöinen ajoneuvo vai lasten leikkiajoneuvo.