Libanonissa yli miljoona pakolaista – Sipilä: Kyllähän Suomessa joudutaan tekemään enemmän

Sipilä on kaksipäiväisellä vierailulla Libanonissa yhdessä Viron pääministeri Taavi Rõivasin kanssa.

Ulkomaat
Pääministeri Juha Sipilä ja Viron pääministeri Taavi Rõivas tapasivat Libanonin pääministeri Tammam Salamin 18. elokuuta 2015.
Pääministeri Juha Sipilä ja Viron pääministeri Taavi Rõivas tapasivat Libanonin pääministeri Tammam Salamin 18. elokuuta 2015. Päivi Paasikoski / Valtioneuvosto

Libanonissa parhaillaan vieraileva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo suhtautuvansa myötätuntoisesti maan tilanteeseen. Libanonissa on yli miljoona Syyrian pakolaista, ja koko maan väestöstä joka neljäs on pakolainen tai muualta tullut.

– Illalla tulee peilattua näitä kysymyksiä kotimaan ongelmia vastaan. Meillä on kuitenkin kaikki asiat omissa käsissämme. Täällä ne eivät kaikilta osin ole omissa käsissä. Tilanne on tulehdusherkkä. Kyllä tässä monenlaisia ajatuksia illalla on, kun päivän saldoa miettii, pääministeri Sipilä kertoo Yle Uutisille.

Konkreettisia lupauksia lisäavusta Syyrian ja Libanonin pakolaistilanteen auttamiseksi paikan päällä ja pakolaisvirtojen tyrehdyttämiseksi Eurooppaan pääministeri ei kuitenkaan antanut. Suomi leikkaa kehitysapua 200 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

– On valitettavaa, että tästäkin on jouduttu leikkaamaan. Nyt pitää vain entistä huolellisemmin valita ne kohteet, joissa sitä apua kaikkein kipeimmin tarvitaan. Kyllä tilanne täällä on vakava ja huono, Sipilä sanoo.

Suomeen ennätysmäärä pakolaisia

Sipilä ja Röivas
Sipilä on kaksipäiväisellä vierailulla Libanonissa yhdessä Viron pääministeri Taavi Rõivasin kanssa.Antti Kuronen / Yle

Pääministeri Juhan Sipilän mukaan Suomi osallistuu kuitenkin Syyrian pakolaistilanteen hoitamiseen myös suoraan. Suomeen on saapunut turvapaikanhakijoita tänä vuonna yli 5 000 eli enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Kyllähän Suomessa joudutaan tekemään enemmän. Se on selvä asia. Pakolaisten määrä Suomeen on selvästi kasvanut tänä vuonna. Heinäkuussa määrät ovat olleet ennätyksellisiä. Joudumme lisäämään resursseja tähän myös kotimaassa.

Valtio vastaa vastaanottokeskusten kustannuksista. Tänä vuonna summan arvioidaan nousevan yli 70 miljoonan euron. Viime vuonna siihen meni 54 miljoonaa euroa.

"Tärkeintä auttaa Syyriaa"

Sipilä korostaa, että Suomi auttaa Libanonia Euroopan unionin kautta. Hän tapaa Libanonin pääministerin Tammam Salamin vielä tiistaina.

– Keskustelemme tilanteesta ja kerromme siitä, mitä työkaluja Suomella on, lähinnä EU:n kautta, olla mukana auttamassa, Sipilä sanoo.

– Tärkein apu on, että pystyisimme auttamaan Syyrian tilanteen selkenemisessä jotenkin. Siitähän on suunnitelma olemassa. Toivottavasti se saadaan määrätietoisesti toteutettua.

YK:n turvallisuusneuvosto pääsi tiistaina sopuun Syyrian uudesta rauhansuunnitelmasta. Siinä vaaditaan kaikkia osapuolia työskentelemään sodan lopettamiseksi. Lausunnossa on kaikkiaan 16 kohtaa. Sipilä uskoo, että Syyrian tilanteeseen löytyy diplomaattinen ratkaisu jossakin vaiheessa.

Sipilä on kaksipäiväisellä vierailulla Libanonissa yhdessä Viron pääministeri Taavi Rõivasin kanssa.