Mehiläinen aloitti leikkaustoiminnan Oulun kovassa kilpailutilanteessa

Mehiläinen Oy on aloittanut leikkaustoiminnan yhdessä uuden Oulun sairaalan leikkaussaleistaan. Yhtiö hakee kasvua Oulun seudulta tiukassa kilpailutilanteessa. Mehiläisellä on Oulussa valmiiksi kolme yksityistä kilpailijaa ja neljäs on tulossa markkinoille.

terveys
Mehiläisen ensimmäiset leikkaukset Oulussa olivat muun muassa plastiikkakirurgisia.
Plastiikkakirurginen toimenpide Mehiläisen leikkaussalissa Oulussa 2015. Mehiläinen Oulun sairaala

Mehiläinen kertoo investoineensa Oulun uusiin toimitiloihin useita miljoonia euroja ja tavoittee uutta kasvua pohjoisesta. Oulu on Mehiläisen kymmenes sairaala Suomessa.

Yhtiön mukaan sen noin 300 työntekijää Oulussa tarjoavat nopean hoitoonpääsyn ja kuntoutumisen muunmuassa tapaturma-, työterveys ja leikkaushoitoa tarvitseville asiakkaille.

Palvelupäällikkö Riitta Kallinen Mehiläisen Oulun sairaalasta kertoo, että ensimmäiset leikkaukset ovat sujuneet hyvin.

– Tänään on hoidettu korvalapsia ja plastiikkakirurginen leikkaus. Molempia leikataan varmasti viikottain. Ortopedia on myös meidän iso erikoisala, jota tulee varmasti leikattavaksi liki päivittäin.

– Lisäksi tarjoamme kaihi-, käsi-, selä- ja neurokirurgiaa sekä urheilevien lasten ortopediaa, Riitta Kallinen esittelee.

Laatujärjestelmä asiakastyytyväisyyden takeena

Kapasiteetti Mehiläisen sairaalalla vaikuttaa aluksi pienemmältä kuin Oulussa jo toimivilla yksityisillä kilpailijoilla: Caritas, Terveystalo ja Mehiläisen osin omistama Sairaala Botnia. Myös esimerkiksi OP Pohjola on perustamassa oman sairaalan Ouluun ensi vuonna.

Mehiläinen aloittaa Oulussa yhdellä leikkaussalilla, mutta varautuu palkkaamaan henkilökuntaa myös toiseen leikkaussaliin heti kysynnän kasvaessa. Mehiläisen erikoistumisala on päiväkirurgia, joten potilashuoneitakin on vain yksi - kaiken varalta.

Mehiläisen terveyspalvelujen liiketoimintajohtaja Ove Uljas hakee kilpailuetua asiakastyytyväisyydestä.

– Asiakaskokemukseen liittyvät tavoitteemme Oulussa ovat erittäin korkealla. Olemme luottavaisia, sillä prosessimme ovat hiottuja, hyödynnämme valtakunnallisuutta ja teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, Uljas perustelee.

OYS kantaa ylivoimaisesti suurinta hoitovastuuta pohjoisessa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri hyödyntää yksityisten lääkäritalojen palveluja esimerkiksi leikkausjonojen purkamisessa. Juuri nyt leikkausjonoja ei ole.

Sairaanhoitopiiri kilpailuttaa OYS:in tarvitsemat ostopalvelut yksityisten lääkäritalojen kanssa muutaman vuoden välein. Mehiläisen kanssa OYS:illa ei juuri nyt ole sopimussuhdetta, mutta keskusteluja tulevaisuudesta käydään mielellään, kertoo johtajaylilääkäri Aino-Kaisa Oukka.

– Tyypillisiä yksityisiltä alihankintana ostettavia leikkauspalveluja ovat suonikohjuleikkaukset sekä käsi- ja muu kevyempi kirurgia, Oukka kuvailee.

Sairaanhoitopiiri ostaa yksityisiltä sairaaloilta vuosittain muutamia satoja polikliinisia toimenpiteitä. OYS hoitaa itse noin 124 000 potilasta vuodessa.