Skavabölen pojat nousevat Tampereen Teatterin lavalle – syksyllä nähdään neljä ensi-iltaa

Tampereen Teatteri satsaa syksyn ohjelmistossaan komediaan, mutta tuo näyttämölle myös aikansa sukupolvinäytelmän Skavabölen Pojat.

teatteritaide
Skavabölen pojat
Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Tampereen Teatteri lähtee syyskauteen neljällä ensi-illalla, joista kaksi on kotimaista kanta-esitystä. Syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Antti Raivion kirjoittama Skavabölen pojat, joka kertoo kahden veljeksen selviytymistarinan 1970-luvun Suomessa. Näytelmä tulee ensi-iltaan 4. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä.

Veljeksinä nähtävät nuoret näyttelijät Jaakko Ohtonen ja Eemu Korpela löytävät Raivion tekstistä tummien sävyjen lisäksi myös toivoa ja valoa.

– Kyllä mua ainakin koskettaa tosi paljon Raivion tekstissä se kyky kirjoittaa pimeyden keskelle valoa ja se, miten ihminen kykenee selviytymään kaikista haasteista huolimatta. Vaikka siinä on tummia sävyjä, niin se ei ole sinänsä synkkä. Se on jopa varsin hauska, aika makaaberi paikoitellen, hehkuttaa Jaakko Ohtonen.

– Vanha sanonta on, että huumori on sitä, että nauraa kaikesta huolimatta. Siinä on onneksi sitäkin, lisää Eemu Korpela.

Siinä on jotain sellaista, mitä itsekin tunnistaa omasta lapsuudestaan

Marika Vapaavuori

Näytelmän kantaesitys vuonna 1991 muodostui sukupolvinäytelmäksi, joka räjäytti aikalaisten teatterikäsityksen. Ohjaaja Marika Vapaavuorta kiehtoo teoksen ajankohtainen teema sekä Raivion tekstin koskettava, mutta samalla vallaton ilmaisu.

– Siinä käsitellään perhettä, jolla kaikki asiat eivät ole ihan ongelmattomia. Toisaalta, kun tekstiä tarkastelee ihan vain tekstinä, niin siinä on hirveän hyviä repliikkejä ja ne on kirjoitettu riuskasti ja mehukkaasti, Vapaavuori kuvailee.

– Siinä on jotain sellaista, mitä itsekin tunnistaa omasta lapsuudestaan. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu ympärillä, mutta ihan täysin ei tiedä mistä tässä on kysymys. Silti mukana mennään kuin kuoriämpäri. Vasta myöhemmin aikuisena alkaa tajuamaan, että silloinhan oli sellainen meininki sekä hyvässä että pahassa.

Vahva komediakattaus tummien sävyjen rinnalle

Musikaalikomedia Sugar – Piukat paikat valtaa näyttämön syyskuun alussa. Tarina vie katsojan rakkautta etsivän hemaisevan tytön sekä kahden työttömän soittajamiehen kohtaamien hulvattomien tilanteiden äärelle. Musikaali perustuu aikoinaan Marilyn Monroen tähdittämään Some Like It Hot -elokuvaan.

Syyskuun lopussa lavalle saadaan uutta komediaa, kun kotimaiset kantaesitykset saavat vuoron. Heikki Syrjän ja Riku Suokkaan käsikirjoittama tv-maailmaan sijoittuva komedia Tiputus parodioi televisiomaailmasta tuttua tv-formaattia. Uutuuskomedia elää hetkessä ja näytelmätekstiä päivitetään kuukausittain.

Syksyn toinen kantaesitys on Mikko Bredenbergin ohjaama musiikin sävyttämä humoristinen tarina Suomen kaunein, joka kertoo omaishoidosta ja onnen etsimisestä. Onneaan etsivästä Matti Suomalaisesta kertova näytelmä valmistuu yhteistyössä tamperelaisen Teatteri Siperian kanssa.