Presidentti Niinistö sotaveteraaneille: Uhrauksianne isänmaan puolesta ei voi koskaan korvata

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili Sotainvalidien Veljesliiton työn veteraanien ja heidän omaistensa auttamiseksi olleen korvaamattoman arvokasta.

Kotimaa
Sauli  Niinistö puhuu Sotainvalidien veljesliiton pääjuhlassa Helsingin messukeskuksessa.
Presidentti Sauli Niinistö puhuu Sotainvalidien Veljesliiton pääjuhlassa Helsingin messukeskuksessa.

Sotaveteraanien uhrauksia isänmaalle ei pysty koskaan kokonaan korvaamaan tai kiittämään niistä liikaa, korosti tasavallan presidentti Sauli Niinistö sotaveteraanien suurjuhlan puheessaan.

– Vaikka aseet vaikenivat vuonna 1945, se ei tarkoittanut kamppailun päättymistä. Vapautemme hinta oli kallis, ja sitä hintaa maksoi koko kansa vielä pitkään rauhan aikana. Sodissamme vammautui pysyvästi noin 95 000 suomalaista, jotka joutuivat kantamaan sodan merkkiä koko elämänsä ajan. Osalla teistä kamppailu on kestänyt jo seitsemän vuosikymmentä, sanoi Niinistö.

Presidentistä veteraanien uhraukset eivät ole vain urheita sotatekoja, vaan jotain paljon enemmän.

– Sankaruuttanne oli kestää valtavaa painetta pitkään, jopa kuukausia ja vuosiakin. Tietäen, että kuluva päivä saattaa samalla olla viimeinen. Silti te jaksoitte ja kestitte, kiitteli Niinistö.

Hän nosti puheessaan esiin erityisesti sodissa psyykkisiä vammoja saaneet.

– Vammat eivät rajoittuneet vain fyysisiin vaurioihin. Psyykkiset traumat ovat olleet erittäin vaikeita, ja niistä puhuminen on ollut varsin hankalaa. Mielen vaurioita on voitu helposti pitää heikkouden merkkinä, vaikka taakka on aivan yhtä vaikea kantaa kuin näkyvänkin vamman, painotti presidentti

Niinistö muisti myös sotaveteraanien perheitä, koska monessa perheessä sodan jäljet aiheuttivat murhetta ja epävarmuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kesk) ja puoliso Jenni Haukio saapuivat Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaan Helsingissä 18. elokuuta 2015.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kesk) ja puoliso Jenni Haukio saapuivat Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaan Helsingissä 18. elokuuta 2015. Mikko Stig / Lehtikuva

Sotainvalidien Veljesliitto järjesti tiistaina viimeisen ison juhlansa Helsingin Messukeskuksessa. Päivä käynnistyi seppeleen laskulla Hietaniemen hautausmaalla ja juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa.

Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotismerkkipäivän juhlallisuuksiin osallistui yli 800 ihmistä.

Veljesliitto perustettiin vuonna 1940 pitämään huolta sotainvalideista, heidän puolisoistaan ja leskistään. Viime vuoden lopussa sotainvalideja oli elossa lähes 4 000. Heidän keski-ikänsä on yli 91 vuotta.