Mika Kaurismäki: Näyttelijöiden välinen kemia ei ole taidosta kiinni, "se on tunne"

Elokuvantekijä Mika Kaurismäen uusin elokuva kertoo vanhenemisesta, perhe- ja ihmissuhteista ja elon iloista ja vaikeuksista – asioista, joita hän pohtii omassakin elämässään.

kulttuuri
Mika Kaurismäki.
Katja Oittinen / Yle

Vesa-Matti Loiri ja Armi Toivanen ovat isä ja tytär ensimmäisessä yhteisessä elokuvassaan Elämältä kaiken sain. Elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja on Mika Kaurismäki, joka sanoo, että pystyi tekemään elämän iloja ja suruja, vaikeuksia ja onnenhetkiä käsittelevän elokuvan oman elämänkokemuksensa vuoksi.

– En olisi voinut tehdä tällaista elokuvaa 20-vuotiaana. Ei olisi ollut tarpeeksi tietoa eikä uskottavaa kokemusta – itsellekin on tullut ikää, minulla kaksi elokuvan tyttären ikäistä tytärtä ja pieniä lapsia, lapsenlapsia, myös äiti vanhenee.

– On itselle arkipäiväistä pohtia näitä asioita elokuvan ulkopuolellakin, tätä elämänkaarta. Myös Veskulla on värikäs historia, on ihmissuhteita ja lapsia. Oma elämänkokemus tässä on ollut pelissä, Kaurismäki sanoo.

Ankarista asioista kepeästi

Mika Kaurismäki sanoo, ettei haluaisi nähdä elokuvaa, jossa elämän vaikeuksia avioerosta katkeriin perhe- ja ihmissuhteisiin käsiteltäisiin todenmukaisesti.

– Sehän on hirveää seurattavaa. Valitsen kipeitä aiheita, mutta tietyllä kepeydellä käsiteltynä, että asioille voi nauraakin. Ja niinhän se usein on, että surun ja ilon raja on aika häilyvä, kuten komedian ja tragediankin. Se on näkökulmasta kiinni.

– Yksi elokuvan teemoista on myös anteeksiantaminen. Joskus purraan hammasta eikä haluta puhua tietyistä asioista, vaietaan eikä tasata tilejä. Elokuvassa isä näyttää päällepäin siltä, ettei halua tyttärensä apua, ja haluaa kuolla yksin ja rauhassa. Kuitenkin hän iloitsee tyttären tulosta, ja saa tilaisuuden osoittaa ja pyytää anteeksi omalla tavallaan, Kaurismäki pohtii.

Hän naurahtaa, että asiat menevät eteenpäin aina sukupolvittain.

– Seuraamme isiemme jälkiä.

"Kemia ei ole näyttelijän taidosta kiinni"

Mika Kaurismäki kertoo, että elokuvan teemoja käsiteltiin jo Kaurismäen Loirista tekemässä dokumentissa, jossa Loiri ehti sanoa, ettei tee enää elokuvia. Sen jälkeen kaksikko on tehnyt elokuvan Tie Pohjoiseen ja nyt tuoreimpana Elämältä kaiken sain.

– Miehen kuntohan paranee elokuva elokuvalta, Kaurismäki naurahtaa.

Surun ja ilon raja on aika häilyvä, kuten komedian ja tragediankin.

Mika Kaurismäki

– Etsin tyttären rooliin näyttelijää, joka pystyisi pistämään Veskulle kampoihin oikein kunnolla. Armia en tuntenut ennen elokuvaa, eikä tuntenut Loirikaan, mutta näin heti, että tämä tulee toimimaan ja oli selvää, että kemiat kohtaavat.

Mika Kaurismäki sanoo, että yksi elokuvan tärkeimpiä päätöksiä on päättää sen roolituksesta.

– Sen voi aavistaa jo etukäteen, ettei joitakin näyttelijöitä kannata laittaa yhteen. Toivasen ja Loirin kohdalla, kun molemmat ovat vahvoja persoonia, niin oli sellainen kutina, että se toimii.

– Kemian syntyminen ei ole näyttelijän taidosta kiinni. Se on tunne, Kaurismäki sanoo.