1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keittiömestarit

Moni haluaa huippukokiksi – sata uutta kokkia valmistuu joka vuosi Turussa

Turun ammatti-instituutin hotelli- ja ravintola-alan perustutkintoon haki noin 600 nuorta. Moni haaveilee huippukokin ammatista ja omasta ravintolasta, mutta lounaskeittiöihin ja laitoksiin tarvitaan myös osaajia.

Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijoita Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kokkikoulutuksen suosio jatkuu vahvana. Turun ammatti-instituutissa aloitti syksyllä 2015 hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnossa 160 uutta opiskelijaa. Tiimivastaava Saila Sipilä kertoo, että kaikki luokat on ylibuukattuja. Hakijoita koulutukseen oli lähes 600.

Sipilän mukaan huippukokkien omat ravintolat ja niihin liittyvä julkisuus selittävät osaltaan suosiota. Kaikista ei voi tulla huippukokkeja.

– Se on pitkä tie. Täytyy olla nöyrä, ammattiylpeä ja täytyy ottaa oppia vastaan, jotta pystyy tekemään omaa ravintolaa. On monen haave olla kuuluisa kokki. Erik Mansikka on tästä hyvä esimerkki, meidän entinen opiskelija, kertoo Sipilä.

Tiimivastaava muistuttaa, että kaikista tulee silti hyviä, taitavia ruuanlaittajia. He voivat olla myös lounaskeittiössä töissä, ei aina iltakokkina ravintolassa.

Sata kokkia vuodessa tulee uunista ulos

Hotelli- ja ravintola-alan opiskelijat jakaantuvat ryhmiin omien mieltymystensä mukaan opiskelun kuluessa. Heistä voi tulla kokkeja, tarjoilijoita tai hotellien vastaanottovirkailijoita. Kokkeja valmistuu vuosittain noin sata.

Täytyy olla nöyrä, ammattiylpeä ja täytyy ottaa oppia vastaan, jotta pystyy tekemään omaa ravintolaa.

Saila Sipilä

Turun ammatti-instituutissa opiskeluun kuuluu paljon työssäoppimisjaksoja. Tiimivastaava Saila Sipilä pitää kokemuksia tärkeinä oppilaille. Hän korostaa, että nuoren on tärkeää päästä kohtaamaan oikeita asiakkaita. Koululla on oma ravintola ja myymälä.

– On tärkeää, että uskaltaa viedä ja tarjota oman annoksensa asiakkaille. On hyvä seistä ylpeästi oman annoksen takana ja kertoa, että minä olen tehnyt tämän, pohtii Sipilä.

Kolmannen vuoden kokkiopiskelijat ovat mukana Yle Turun katuruokamestari-finaalilähetyksessä Lauri Tähkän Lintukodolla keskiviikkona 26.8. kello 15 alkaen. He avustavat viittä finalistia. Finaalin nettilähetystä voi seurata yle.fi/turku -sivujen kautta.