Kauppatorin kupeeseen kelluva meriuimala – Katajanokan Allas-hanke sai rakennusluvan

Helsingin rannoille on tulossa lisää puurakentamista, kun Helsingin rakennusvalvonta antoi rakennusluvat Katajanokan Allas-hankkeelle sekä Jätkäsaaren WoodCity-korttelille.

Kotimaa
Allas-hankkeen kattoterassi.
Altaalle on tulossa iso terassi ja ravintola.Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit

Katajanokan kelluva Allas-hanke ja Jätkäsaaren puurakenteisen WoodCity-korttelin aloitusosa saivat rakennusluvat tänään pidetyssä Helsingin rakennuslautakunnan kokouksessa.

Hernesaaren rantasauna ja Merihaan kulttuurisauna saavat nyt seuraa, kun Katajanokan satama-altaaseen rakennetaan kelluvien uima-altaiden muodostama meriuimala. Allas-hanke muodostuu vesialueelle sijoittuvasta kelluvasta allasosasta sekä laiturialueelle sijoittuvasta rakennuksesta.

Allas-hankkeen vetäjät ottivat innoissaan päätöksen vastaan.

– Nyt tuntuu hyvältä. Lupaprosessi on kestänyt kaksi ja puoli vuotta. Tässä on kyllä vielä valitusaika 30 päivää ja lisäksi vielä on vahvistamatta poikkeuslupapäätös ja vesilupapäätös. Niistä on tehty valitukset, ja niitä valituksia vielä käsitellään, Allas-hankkeen projektijohtaja Raoul Grünstein sanoo.

– Mutta tämä tänään saatu päätös on tärkein. Kuukauden päästä, jos kaikki menee hyvin eikä tule yhtään valitusta, päästään tilaamaan rakennusurakat, Raoul Grünstein sanoo.

Allas kahdeksan vuotta Skattalla

Allas-hankkeesta on tulossa kahdeksan vuoden väliaikainen projekti. Puurakennukset rakennetaan moduuleista. Moduulit rakennetaan pääosin tehtaissa ja tuodaan laivoilla paikalle.

– Uimaan päästään toukokuussa 2016, eli ensi vuonna, Raoul Grünstein sanoo toiveikkaana.

Osin kaksikerroksinen puurakennus sisältää muun muassa ravintolan, kahvilan, Itämerikeskuksen käytössä olevan näyttely- ja seminaaritilan, kolme saunaa, pukuhuoneita sekä avoimen kattoterassin.

Allasosa muodostuu kolmesta eri altaasta: merivesialtaasta ja kahdesta lämmitettävästä makeavesialtaasta.

Kaupunginhallitus teki asiasta myönteisen päätöksen kesäkuussa 2013.

– Uskomme, että projekti on odotettu juttu. Hankkeella on Facebookissa 10 000 seuraajaan. Odottelu on ollut kaiken väärti. Kun vuokrasopimus päättyy, rakenteet voidaan siirtää toiseen paikkaan, jos siltä tuntuu, Raoul Grünstein sanoo.