Paluu duuriin: Musiikin suoratoisto elvytti äänitemyynnin jo plussalle

Suoratoistopalveluiden kasvanut suosio on kääntänyt musiikkiäänitteiden myyntitulot taas hienoiseen nousuun.

Kotimaa
Samsungin kännykkä vaaleanpunaisella sohvalla.
Tiina Jutila / Yle

Musiikin kuluttajilla on menossa hyvät ajat. Vajaalla kympillä kuussa saa hyppysiinsä musiikkia enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Musiikin myyntitulot ovatkin siirtyneet vahvasti digitaalisille markkinoille, samalla kuin perinteisten fyysisten levyjen myynti hiipuu edelleen.

– Digitaalisuus jatkaa vahvaa kasvuaan. Suoratoistopalvelut kuten Spotify, Deezer ja Tidal ovat tänä vuonna kasvaneet 40 prosenttia, kertoo Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Suoratoistopalvelut nostaneet myynnin plussalle

Suomessa digitaaliset palvelut ohittivat perinteisten levyjen myynnin ensi kertaa viime vuonna. Kasvu on jatkunut, ja tänä vuonna digin osuus oli kesään mennessä jo yli 70 prosenttia koko äänitemyynnistä.

Suurin osa digimyynnistä tulee juuri suoratoistopalveluista. Äänitteiden kokonaismyynnin tulos onkin taas plussan puolella. Edellisen kerran äänitteiden myyntitulos oli positiivinen vuonna 2012.

– Tällä hetkellä me olemme tilanteessa, jossa digitaalisen markkinan kasvu kompensoi ja korvaa fyysisten levyjen laskusuunnan. Ja jos katsomme Ruotsin ja Norjan kehitystä, niin molemmissa maissa äänitemarkkinat ovat olleet jo kolmesta viiteen vuotta kasvussa. Uskon, että meillä on näiden maiden kanssa sama suuntaus nyt menossa, Kotilainen toteaa.

Levy-yhtiöt panostavat suoratoistopalveluihin

Suoratoistopalveluiden viimeaikaisen menestyksen takana on useita syitä. Radio NRJ:n ja Nostalgian kanavajohtaja Tomi Saarisen mielestä suomalaisten kulutustottumukset musiikin suhteen ovat nyt muuttuneet.

– Ihmiset ovat tottuneet siihen, että se fyysinen tuote, levy, ei ole välttämättä musiikissa se juttu enää.

Saarisen mukaan levy-yhtiöt ovat alkaneet myös tehdä musiikkia suoratoistopalvelut silmällä pitäen.

– Aikaisemmin tehtiin enemmän albumikokonaisuuksia ja ajateltiin sitä fyysistä levyä. Nyt tehdään enemmän nopeassa tahdissa yksittäisiä kappaleita näihin digitaalisiin palveluihin, Saarinen pohtii.

Kotimainen musiikki kiinnostaa

Musiikin suoratoistopalvelut ovat satsanneet erityisesti myös kotimaiseen musiikkiin. Tomi Saarisen mukaan esimerkiksi Spotify on palkannut ihmisiä tekemään räätälöityjä sisältöjä juuri suomalaiselle yleisölle.

– Suoratoistopalveluista löytää nykyään heti suomalaisia artisteja. Ja käyttäjät näkevät heti tämän hetken kiinnostavimmat suomalaiset artistit, niin totta kai se ruokkii kulutuskäyttäytymistä.

Saarisen mielestä perinteisten fyysisten levyjen valta-aika onkin nyt ohi.

– Valtaosa isosta yleisöstä, jotka haluavat vain ikään kuin kuunnella musiikkia, niin kyllä se tulee siirtymään digitaalisiin kanaviin, hän päättää.