1. yle.fi
  2. Uutiset

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas innosti sijoittajia: Rahaa satoi pyydettyä enemmän

Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvalle kaavaillaan suuren luokan levitystä. Elokuvan ohella syntyvä tv-sarja suunnataan kansainvälisille markkinoille. Tuntematon sotilas tulee poikkeamaan edellisistä elokuvaversioista esimerkiksi erikoistehosteilla.

elokuvat
Ohjaaja Aku Louhimies elokuvan Tuntematon sotilas lehdistötilaisuusdessa.
Aku Louhimies kertoo tulevasta Tuntematon sotilas -elokuvastaan.

Tänään virallisesti julkistetun Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta on ajoitettu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivään. Elokuva perustuu Väinö Linnan Tuntemattomaan sotilaaseen ja sensuroimattomaan Sotaromaaniin. Vuonna 2000 julkaistu Sotaromaani on lyhentämätön versio Tuntemattomasta sotilaasta, josta kustantaja poisti provosoivana pitämäänsä sisältöä ja kielenkäyttöä.

Linnan moniulotteisessa ja aikaansa edellä olevassa teoksessa riittää runsaasti aineksia kolmanteenkin elokuvaan, sanoo Aku Louhimies.

– Pidän edellisistä elokuvista erittäin paljon. Meidän elokuvassamme merkittävintä on yksilön kokemukseen pureutuminen, millä tavalla tavallisesta ihmisestä tuntuu historian myllerryksen keskellä. Totta kai noin laajan teoksen kanssa tehdään valintoja, mutta olemme Linnan teokselle uskollisia ja historiankuva on realistinen.

Budjettitavoite ylittyi

Louhimiehen Tuntematon sotilas on Suomen suurimpia elokuvaprojekteja. Budjetti on tällä hetkellä 7 miljoonaa euroa. Suomen tähän mennessä kalleimman elokuvan, Big Gamen budjetti oli 8,5 miljoonaa.

Tuntemattoman sotilaan rahoituksesta 5 miljoonaa tulee yksityiseltä taholta, esimerkiksi Supercelll-peliyhtiön perustajilta. Yksityistä rahoitusta on kerännyt investointipankkiiri Ari Lahti, jonka Louhimies pyysi mukaan hankkeeseen.

– Meillä oli itse asiassa pienempi budjettitavoite, saimme loppumetreillä lisää rahoittajia. Mittava isänmaallinen hanke houkutteli sijoittajia, sanoo Lahti.

Elokuvan rahoituksessa ovat mukana myös muun muassa Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen elokuvasäätiö ja Yle, joka tulee esittämään Tuntemattoman sotilaan tv:ssä.

Tv-sarjat kiinnostavat maailmalla

Elokuvasta syntyy myös neliosainen tv-sarja, joka tehdään erityisesti kansainvälisiä markkinoita varten.

– Tv-sarjat ovat se formaatti, joka kiinnostaa maailmalla. Tällainen historiallinen aihe löytää katsojansa paremmin tv-sarjan muodossa, sanoo Louhimies.

Ohjaaja palasi juuri Irlannista, jossa oli ohjaamassa Irlannin itsenäistymisen alkuaikaan, vuoteen 1916 sijoittuvaa Rebellion-draamasarjaan. Louhimies kertoo, että irlantilaissarjan osalta mietittiin myös pitkään elokuvaa ja tv-sarjaa, mutta molempien sijaan päädyttiin tekemään kansainvälisesti enemmän houkutteleva sarja.

Kunnianhimoinen levityssuunnitelma

Tuntematon sotilas -projektia varten perustettiin oma tuotantoyhtiö Suomi 2017. Yhtiön suunnitelmat levityksen suhteet ovat kunnianhimoiset, sanoo Suomi 2017 -hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko.

– Uskomme, että aihe on universaali. Suunnitelmissa on levitys Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

Kansainvälinen puoli on vielä alkutekijöissä. Myöskään Suomessa levitysyhtiötä ei vielä ole, mutta elokuva halutaan esille maan joka kolkkaan.

– Se on tuntunut hirveän tärkeältä, että elokuva olisi mahdollisimman laajasti tarjolla, myös niillä paikkakunnilla, joissa ei pysyviä elokuvateattereita ole, sanoo Louhimies.

Näyttäviä erikoistehosteita

Uusi Tuntematon sotilas tulee olemaan myös entisiä suurempi visuaalinen spektaakkeli, lupaa Rotko.

– Nykytekniikka mahdollistaa todella paljon. Jos verrataan edellisiin Tuntemattomiin, jotka on tehty 30 ja 60 vuotta sitten, niin totta kai on olennaista, että miltä se tulee näyttämään. Digitekniikalla on elokuvassa iso rooli.

Kuvaukset käynnistyvät ensi kesänä Pohjois-Karjalassa. Vekaranjärven varuskunnan alue on jo varmistunut yhdeksi kuvauspaikaksi. Kuvaukset jatkuvat talvella ja Rotkon mukaan kuvauspäiviä tulee olemaan paljon.

Elokuvan roolitus on alkamassa, taiteellinen työryhmä paljastetaan myöhemmin tänä syksynä.

Lue seuraavaksi