1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sadekesä vesitti mustikoita – "pehmeitä marjoja"

Moni lähtee nyt metsään marjaämpärin kanssa toiveissa kerätä mustikoita talven varalle. Meri-Lapissa mustikoita on löytynyt metsistä jo hyvän aikaa, mutta kesä on tehnyt tepposet marjojen laadulle.

luonto
Mustikoita metsässä
Jarmo Honkanen/Yle

Meri-Lapissa mustikkakausi on kuumimmillaan. Mustikoita on nyt metsässä ja monin paikoin marjastaa odottavat jo tyhjätkin mättäät. Keväästä lupailtu hyvä mustikkakausi ei ole kuitenkaan täyttänyt lupauksia. Vaikka marjoja löytyy, osa niistä on kärsinyt sateisesta kesästä.

Ei ollut niin paljon pölyttäjiä liikkeellä.

Simo Moisio

– Varsinkin metsäisillä paikoilla sade on tehnyt marjoista heikkolaatuisia, sanoo Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

Eteläisessä Suomessa mustikkasadosta on tullut hieman parempi, mutta pohjoisessa ei päästä viime kesän satomääriin. Etelässä mustikka ehto kukkia lämpimän aikaan, mutta pohjoisessa kukinnan aikaan oli kylmää.

– Ei ollut niin paljon pölyttäjiä liikkeellä, Moisio pohtii.

Sadetta lähes joka päivä

Sateisena muistettava kesä on jättänyt jälkensä mustikoihin. Lähes jokapäiväinen sade on ruskistanut sekä pehmentänyt marjoja.

– Marjan alapinnalla on ollut lähes koko ajan vesipisara, joten paljon on huonolaatuista ja pehmeää marjaa nyt tuolla metsässä, Moisio sanoo.

Osassa pohjoista kaikki mustikat eivät ole vielä sinertyneet, vaan ovat vielä raakoja ja vihreitä. Niiden marjojen laatuun ehtii vielä vaikuttaa nyt käsillä oleva lämmin jakso.

– Ellei sitten yöhalla pilaa ja pehmennä niitäkin marjoja. Kotitalouksiinhan ne käyvät, mutta yritykset eivät yleensä osta pehmeää marjaa.

Lue seuraavaksi