1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Saksaan voi tulla tänä vuonna 750 000 turvapaikanhakijaa

YK:n pakolaisjärjestön johtaja António Guterres sanoo, että Euroopan maiden pitää jakaa vastuuta pakolaisista tasaisemmin.

Ulkomaat
Syyrialaispakolaisia saapumassa Kreikan Lesboksen saaren rantaan 12. elokuuta 2015.
Syyrialaispakolaisia saapumassa Kreikan Lesboksen saaren rantaan 12. elokuuta 2015. Achilleas Zavallis / AFP

Saksalaislehti Handelsblattin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Saksan hallitus arvioi, että maa saattaa ottaa tänä vuonna vastaan jopa 750 000 turvapaikanhakijaa.

Hallituksen odotetaan julkistavan huomenna keskiviikkona päivitetyn arvionsa turvapaikanhakijoiden määrästä. Aiempi arvio tälle vuodelle on 450 000, mutta uuden arvion mukaan turvapaikanhakijoita saapuisi 650 000 tai mahdollisesti vielä satatuhatta enemmän, kirjoittaa Handelsblatt.

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n johtaja António Guterres sanoi Die Welt -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että hän haluaa helpottaa Saksan taakkaa.

– Meidän täytyy jakaa vastuuta useammille harteille Euroopassa. Ei ole pitkällä aikavälillä kestävää, että vain kaksi EU-maata – Saksa ja Ruotsi – ottavat vastaan enemmistön pakolaisista toimintakykyisillä turvapaikkajärjestelmillään, Guterres sanoi.

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi heinäkuussa, että Ruotsi ottaa tänä vuonna vastaan noin 80 000 turvapaikanhakijaa.

Suomeen turvapaikanhakijoita on saapunut tänä vuonna yli 5 000, eli selvästi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Suurin osa ihmisistä, jotka saapuvat Välimeren ylitse veneillä, pakenevat konflikteja tai vainoa. Kaikilla Euroopan mailla on moraalinen velvollisuus toivottaa heidät tervetulleeksi ja yksiselitteinen oikeudellinen velvoite suojella heitä, Guterres sanoi Die Weltin mukaan.

Lue seuraavaksi