Pulitzer-palkittu säveltäjä: Sibelius ei iske – eikä Saariaho

Sibelius ja Kaija Saariaho jättävät Steve Reichin kylmäksi. 78-vuotias amerikkalaissäveltäjä innostuu Radioheadista.

musiikki
Amerikkalaissäveltäjä Steve Reich.
Amerikkalaissäveltäjä Steve Reich. Sini Järnström / Yle

Steve Reich saapuu hyväntuulisena haastatteluun helsinkiläisen kahvilan sisäpihalle. Reichilla on ”vaikean taitelijan” maine, mutta nyt Reich vaikuttaa suorastaan sydämelliseltä. Hän on juuri vieraillut Bassoradion ulkoilmashow’ssa puhumassa tunnin musiikistaan.

Reich luetaan Philip Glassin ja Terry Rileyn ohella minimalistisen musiikin uranuurtajiin, vaikka Reich ei itse pidä luokittelusta.

Bassoradon lähetyksessä hän suutahtaa, kun yleisössä oleva toimittaja kysyy, miksi Reich säveltää nimenomaan minimalistista musiikkia.

Muisti pätkii

Steve Reich palaa muusikkona Helsinkiin 30 vuoden tauon jälkeen.

Hän esiintyy Helsingin juhlaviikkojen konsertissa, joka on omistettu Reichin musiikille.

Muistini on kuin juusto - täynnä reikiä

Steve Reich

Viimeksi hän vieraili Suomessa 80-luvun puolivälissä Helsinki Biennalessa, Musica Nova -nykymusiikkifestivaalin edeltäjätapahtumassa.

– En muista siitä mitään. Olen melkein 80-vuotias. Muistini on kuin sveitsiläinen juusto – täynnä reikiä Reich nauraa.

Reich toivoo, että Helsingin keikasta tulee hyvä. Säveltäjä nousee lavalle esittämään _Clapping Music -_teoksen 70-luvun alusta yhdessä puolta nuoremman lyömäsoittajan, skottilaisen Colin Currien kanssa.

– Noihin aikoihin juuri kukaan ei kiinnittänyt minuun mitään huomiota.

Radiohead kolahti

Steve Reich on saanut uusia yleisöjä indie-rockin älykkösiiven ansiosta. Esimerkiksi Radioheadin kitaristi ja kosketinsoittaja Jonny Greenwood ja The National -yhtyeen kitaristi Bryce Dessner ovat kunnioittaneet Reichia muusikoina.

En tiennyt mitään Radioheadista

Steve Reich

– Pidän tosi paljon Bryce Dessneristä. Hän on mukava ja energinen kaveri, Reich hehkuttaa.

Reichin tuore albumi Radio Rewrite (2014) on saanut osin innoituksensa Radioheadista. Levyllä Reich tulkitsee uudestaan bändin biisit Everything in Its Right Place ja Jigsaw Falling into Place.

Vielä neljä vuotta sitten Reich ei tiennyt mitään Radioheadista. Innostus syntyi musiikkifestivaalilla Krakovassa. Greenwood soitti siellä Reichin teoksen Electric Counterpoint.

Kotiin palattuaan Reich kävi katsomassa elokuvan There Will Be Blood, johon Radioheadin kitaristi on tehnyt musiikin.

– Ajattelin, että tämä kaveri kuulostaa siltä, että hän on kuunnellut ranskalaista säveltäjää Olivier Messiaen’nia, Reich innostuu.

Sibelius ei iske

Steve Reichia markkinoidaan Yhdysvaltojen merkittävimpänä elossa oleva säveltäjänä.

Haastatteluissa hän palaa uudestaan ja uudestaan Igor Stravinskyn Kevätuhriin, J. S. Bachiin ja bebopiin, jotka yhdessä tekivät hänestä säveltäjän.

Sibelius ei kolahda

Steve Reich

Uransa alussa Reich tunsi joutuneensa nurkkaan. Hän vastusti valtavirtaa, joka ihannoi säveltäjiä kuten, Karlheinz Stockhausen, Arthur Bliss ja John Cage.

Heidän musiikistaan puuttui kaikki se, mitä Reich rakasti: harmonia, rytmi ja melodia.

Kaija Saariahon musiikkiin Reich kertoo tutustuneensa vasta haastattelupäivän aamuna.

– Hän on etevä, mutta edustaa aivan erilaista maailmaa kuin minä. Musiikki on meluisaa, vaikeaa ja angstista. Sain sellaisesta tarpeeksi jo ajat sitten.

Myös 150-vuotias Sibelius jättää Reichin kylmäksi.

– En ole pätkääkään kiinnostunut Sibeliuksesta. En ole koskaan ollut, edes lapsena. Se on minun tappioni, ja nimenomaan minun, Reich heittää.