Hyppää sisältöön

Itä-Ukrainassa taistellaan taas – "On aika myöntää, ettei Minskin sopimus toteudu"

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik sanoo, että Itä-Ukrainan tilanne on huonompi kuin kertaakaan kuluneen puolen vuoden aikana. Minskin sopimus on Raikin mukaan romuttumassa.

Lapset tutkivat kotinsa vieressä olevan kranaattitulessa tuhoutuneen talon raunioita Donetskissa elokuussa 2015. Kuva: Alexander Ermochenko / EPA

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik sanoo, että Itä-Ukrainan tilanne on huonompi kuin kertaakaan kuluneen puolen vuoden aikana.

Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien kapinallisten ja ukrainalaisjoukkojen välisissä taisteluissa on alkuviikon aikana menehtynyt ainakin yhdeksän ihmistä. Joukossa on myös siviilejä. Taisteluja on käyty erityisesti Mariupolissa ja Horlivkassa.

– Tilanne huonompi kuin kertaakaan aiemmin kuluneen puolen vuoden aikana, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik sanoo.

Raikin mukaan helmikuussa solmittu Minskin rauhansopimus on vaarassa kariutua kokonaan. Kevät ja kesä ovat olleet Itä-Ukrainassa rauhallisempaa aikaa, mutta nyt taistelut näyttävät jälleen leimahtaneen.

– Alkaa näyttää ihan selvältä, että Minskin kakkossopimus ei voi toteutua. Nyt on lännessäkin kenties aika myöntää, että sopimus ei tule toteutumaan ja joudutaan miettimään muita tapoja edetä, Raik sanoo.

Raikin mukaan sopimuksen suurin ongelma on se, että edes sen ensimmäinen tulitaukoa käsittelevä kohta ei täyty.  Sopimuksessa on kaksitoista kohtaa, joista kaikista on syntynyt kiistaa osapuolten välille. Esimerkiksi Etyjin tarkkailijoita ei ole päästetty kaikkialle valvomaan tulitauon pitävyyttä.

Venäjä haluaa myös, että Itä-Ukrainassa lisätään alueellista itsemääräämisoikeutta. Ukraina on ajamassa läpi Minskin sopimuksen edellyttämiä itsemääräämisoikeutta koskevia muutoksia perustuslakiinsa, mutta ei Venäjän toivomalla tavalla. 

– Minskin sopimus on hyvin kiistanalainen. Se on ollut sen suurin ongelmia alusta lähtien, että se on monitulkintainen. Venäjä ja Ukraina tulkitsevat sitä eri tavoin, Raik toteaa.

Lisäksi aika on käymässä vähiin. Osa Minskin sopimuksen ehdoista pitäisi toteuttaa vielä kuluvan vuoden aikana.

– Näen perusongelmana sen, että Venäjä ei ole saavuttanut niitä tavoitteita, joita sillä on suhteessa Ukrainaan. Edelleenkin Ukrainan ja Venäjän edut ovat ristiriidassa keskenään. Ukraina pyrkii puolustamaan omaa alueellista koskemattomuuttaan ja itsemääräämisoikeuttaan. Venäjä taas pyrkii pitämään Ukrainan omassa etupiirissään ja kontrolloimaan etenkin Ukrainan ulkopoliittisia valintoja, Raik sanoo.

Raikin mukaan syytä optimismiin ei juuri ole.

– Ei ole syytä elätellä optimismia sen suhteen, että tässä mitään nopeaa ratkaisua syntyy, Raik arvioi.